abonneren

Nokia experimenteert met achteraf scherpstellen smartphonecamera’s

Nokia heeft waarschijnlijk plannen om camera’s in Lumia-smartphones uit te rusten met lichtveldcameratechnologie. Daarmee kan achteraf scherp gesteld worden op door de gebruiker te bepalen objecten. Een topvrouw van Nokia zegt dat in een interview. De Finnen investeerden eerder in een bedrijf dat deze cameratechnologie ontwikkelt.

In een interview met de Indiase krant DNA, zegt hoofd smartphones van Nokia Jo Harlow:

“Als je kijkt waar smartphone-fotografie heengaat, is computationele fotografie een gebied om te verkennen. Je zult daarmee in staat zijn om nog meer data te vangen – data die je met het blote oog niet eens kunt zien, maar waarvoor je terug kunt gaan naar een foto en om dingen te veranderen.”

Daarmee lijkt Harlow te doelen op lichtveldfotografie. Daarbij kan er achteraf scherp gesteld op gefotografeerde objecten. Ze zegt dit niet letterlijk in het interview, maar bovenstaande woorden lijken erop te doelen.

Daarnaast heeft Nokia geïnvesteerd in Pelican. Dit bedrijf ontwikkelt lichtveldcameratechnologie voor smartphones. In één enkele module, die dus dun genoeg is voor implementatie in een smartphone, zijn 25 kleine lenzen verwerkt. Elk van deze lenzen vangt één enkele kleur licht op, namelijk rood, groen of blauw. Door dit principe is het mogelijk om achteraf de scherpstelling van de foto te bewerken. Aangezien elke lens het licht vanuit een andere hoek opvangt, is het ook mogelijk om 3D-informatie te verwerken in de foto’s.

Naast de technologie is het rekenproces vrij zwaar voor het maken van foto’s met de nieuwe technologie. De CEO van Pelican voorspelt echter dat de eerste smartphones met de lichtveldtechnologie in 2014 uit zullen komen.

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: Lumia, smartphone-fotografie, lichtveldcameratechnologie, Fotografie

Nieuws headlines

Laatste reactie