Nokia en Intel baren Linux-baby

De eerste versie van het gezamenlijk ontwikkelde besturingsysteem voor netbooks en andere mobiele apparaten heeft het daglicht gezien. MeeGo 1.0 is het resultaat van het samenvoegen van de eigen ontwikkelingen, Intels Moblin en Nokia's Maemo.MeeGo is gebaseerd op Linux en is vooral bedoeld als tegenwicht tegen Googles Android. Deze eerste versie is vooral gericht op het gebruik voor Netbooks.
MeeGo voor mobiele apparaten met aanraakschermen, als telefoons, tablets en apparaten voor in de auto komt in juni. Een gecombineerde versie, MeeGo 1.1. voor alle apparaten staat gepland voor oktober.

Intel en Nokia zijn vastberaden van MeeGo een succes te maken. Het moet vooral een mobiele versie van Linux zijn, die optimaal gebruik maakt van Intels Atom processor. De MeeGo ontwikkeling gebeurt onder toezicht van de Linux-Foundation.

Er is ook al een versie van MeeGo 1.0 voor de Nokia N900 verschenen. Deze is vooral bedoeld voor ontwikkelaars, daar Nokia niet van plan is om MeeGo actief voor de N900 te promoten. Wel heeft Nokia verklaard geen Windows Mobile telefoons te gaan maken, maar zich te beperken tot Symbian en MeeGo als besturingssystemen.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Software

Tags: