Nokia bijna miljard kwartaalverlies

Het herstel van Nokia duurt langer dan verwacht. Zo leed de telefoongigant het afgelopen kwartaal een verlies van 929 miljoen euro. Ondanks het nieuwe elan met Windows Phone als besturingsysteem voor smartphones, wil het met de verkoop daarvan nog niet zo vlotten.

In het eerste kwartaal van dit jaar noteerde Nokia een omzet van 7,4 miljard euro. Vorig jaar was diezelfde periode nog goed voor 10, 4 miljard euro. Dat komt neer op een daling van 29 procent. Tegenover het laatste kwartaal van 2011 zakte de omzet met 26 procent.

Nokia probeert met de Lumia-toestellen met Microsofts Windows Phone terug te komen op de smartphonemarkt. Daarbij vindt Nokia tegenstanders als Apple met de iPhone en Samsung met Android op zijn weg. Ondertussen zakt de verkoop van de Symbian-toestellen sneller in dan dat de Lumia-toestellen opkomen.

Ondanks de enthousiaste geluiden over de Lumia-toestellen wil het met de doorbraak van Windows Phone nog niet erg lukken. In Amerika heeft Nokia onlangs het topmodel de Lumia 900 uitgebracht. Die wordt wel goed verkocht, maar ook hier blijft Nokia kinderziekten met verbindingsproblemen niet bespaard.

Microsoft en diverse analisten voorspelden een doorbraak voor Windows Phone in 2012. Op dit moment wijst er weinig op dat dit ook nog gaat gebeuren. De twijfelachtige berichten dat het nog niet zeker is dat de huidige toestellen een update naar Windows Phone 8 zullen gaan krijgen zal daar zeker niet aan bijdragen. Ook de telecomproviders zijn niet onverdeeld positief over de kansen van Windows Phone en Nokia.

Om de kansen voor Windows Phone te verbeteren, is er sprake van dat Microsoft meer diversiteit zou toestaan. Tot nu toe dwingt Microsoft een gelijkvormigheid af van zowel software als hardware. Alle Windows Phone-toestellen kunnen ongeveer hetzelfde. Wellicht krijgen de toekomstige toestellen meer een eigen gezicht.
Komt het nog goed met Windows Phone en Nokia? Wie zal het zeggen.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Organisatie

Tags: resultaten, windowsphone