abonneren

Nog geen standaard versleuteling voor Android-smartphones

Google lijkt terug te komen van eerdere beloftes om smartphones met Android 5.0 Lollipop standaard te voorzien van encryptie. Zo staat de versleuteling in de Samsung Galaxy S6 gewoon uit en moeten gebruikers die zelf inschakelen, als ze dat willen.

Daarover schrijft Ars Technica vandaag. Ook de nieuwe Moto E-smartphone van Motorola heeft geen standaard encryptie. Google's eerder gelanceerde Nexus 6 en Nexus 9 echter wel. Eerder bleek dat de versleuteling op die toestellen een negatieve invloed had op de performance.

Of dat de reden is waarom Google encryptie nog niet verplicht, is momenteel niet bekend. Volgens Google zouden gebruikers niet om hoeven kijken naar dergelijke beveiliging. Google regelt het wel, en Android-bezitters hoeven niet bang te zijn dat hun opgeslagen data zomaar gestolen of ingekeken kan worden. Iets waar de Amerikaanse autoriteiten overigens helemaal niet blij mee waren.

Optioneel

In Google's Android-beleid (sectie 9.9) staat overigens dat encryptie in de toekomst mogelijk wel verplicht wordt. Maar dat is het momenteel nog niet, ondanks eerdere beweringen dat het tegenovergestelde waar zou zijn. In Android 5.0 Lollipop is het aanbieden van full disk encryption nog optioneel en moeten gebruikers de optie zelf weten te vinden, om het vervolgens zelf ook in te schakelen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Security

Tags:

Laatste reactie