abonneren

NL-Alert werkt nog steeds niet op iPhone

NL-Alert heeft vanmiddag rond 12 uur het eerste landelijke controlebericht uitgezonden. Zo kunnen mensen nagaan of hun mobieltje goed is ingesteld om deze alarmdienst te ontvangen. NL-Alert is echter nog steeds niet geschikt voor de iPhone en andere smartphonegebruikers.

NL-Alert is het alarmsysteem van de overheid dat bij noodsituaties berichten stuurt naar mobiele telefoons in de directe omgeving. Het gebruik van NL-Alert is gratis. Afgelopen 8 november werd het geïntroduceerd. Het systeem is sindsdien twee keer ingezet voor branden in Tolbert (Groningen) en Meppel (Drenthe), meldt Computer Idee. In beide gevallen kwam veel rook vrij.

Naast bestaande middelen
Bij een (dreigende) ramp of noodsituatie worden mobiele gebruikers geïnformeerd over de ontstane situatie en wat zij het beste kunnen doen. Wie niet over NL-Alert beschikt kan in ieder geval nog aanvoelen dat er iets loos is. Het systeem wordt naast de bestaande crisiscommunicatiemiddelen ingezet, zoals de alarmsirene. Het wordt ook ingevoerd in de Verenigde Staten.

Cell broadcast
Het systeem werkt op basis van cell broadcast, een techniek om tekstberichten uit te zenden naar mobiele telefoons via de gsm-zendmasten. De invoering hiervan duurt langer dan gepland door de onwil van operators en telefoonfabrikanten. Deze kunnen hieraan niets verdienen. Zo ondersteunt Apple momenteel nog steeds niet de cell broadcast techniek in Europa, zodat de iPhone-gebruiker voorlopig verstoken blijft van deze informatie. De Nokia Lumia werkte in het begin ook niet met NL-Alert, maar biedt nu wel ondersteuning voor dit alarmsysteem.

Gebrekkige ondersteuning 3G
Tweederde van de smartphones zou technisch geschikt zijn, maar ook providers bieden gebrekkige ondersteuning voor 3G. Alle aanbieders van mobiele telefonie in Nederland ondersteunen NL-Alert voor mobiele telefoons zonder internet (2G). Maar de volledige dekking voor 3G laat op zich wachten. Zo kunnen Samsung Galaxy smartphones het bericht alleen nog via KPN ontvangen. T-Mobile en Vodafone zouden dit in de loop van 2013 pas gaan ondersteunen.

Op de website van NL-Alert staat op de pagina van de instelhulp een overzicht van de mobieltjes en providers die ondersteuning bieden voor dit alarmsysteem.

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: Nl-alert, smartphones