abonneren

NL-Alert niet voor populairste smartphones

Het mobiele alarmsysteem NL-Alert werkt nog niet met de populairste smartphones. Het alarmsysteem moet aan het eind van dit jaar gereed zijn.

NL-Alert is een alarmsysteem van de overheid, dat bij noodsituaties berichten stuurt naar mobiele telefoons in de directe omgeving. Bij een (dreigende) ramp of noodsituatie worden mobiele gebruikers geïnformeerd over de ontstane situatie en wat zij het beste kunnen doen. NL-Alert wordt naast de bestaande crisiscommunicatiemiddelen ingezet, zoals de alarmsirene. Het systeem wordt ook ingevoerd in de Verenigde Staten.

Maar op de meest populaire smartphones zijn de alarmberichten van de overheid niet te ontvangen, meldt Webwereld. Het gaat onder andere om de iPhone, de Samsung Galaxy S III, de HTC One X en Nokia's Lumia-toestellen. Op de site van Nederland Veilig kun je met behulp van de NL-Alert instelhulp checken of je mobiel geschikt is voor NL-Alert. Ook wordt vermeld hoe je het toestel hiervoor moet instellen om de berichten te ontvangen.

NL-Alert is een gratis dienst. In tegenstelling tot andere systemen als AMBER-Alert, SMS-Alert en Burgernet hoeven burgers zich hiervoor niet aan te melden of te abonneren. De gebruiker blijft daardoor anoniem.

Het systeem werkt op basis van cell broadcast, een techniek om tekstberichten uit te zenden naar mobiele telefoons via de gsm-zendmasten. De invoering hiervan duurt mede langer door de onwil van operators en telefoonfabrikanten. Deze kunnen niets verdienen aan deze ondersteuning.

De werking is volgens Nederland Veilig vergelijkbaar met een radiosignaal, en maakt geen gebruik van de sms-techniek. Als er een noodsituatie ontstaat, dan stelt de overheid een bericht op en geeft aan voor welk gebied de waarschuwing geldt. De meldkamer van de hulpdiensten zenden vervolgens het bericht uit, waarna het binnen enkele seconden op mobieltjes in dat gebied is te lezen.

Bron: Webwereld

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: Gsm, smartphones, Nl-alert, Cell Broadcast