abonneren

Nieuwe Windows 10 voor smartphones beschikbaar met mooiere UI

Er is een nieuwe Windows 10-build uit voor smartphone. In Mobile Insider Preview 10136 zitten onder andere veel nieuwe UI-tweaks, en Cortana is een stukje slimmer geworden. Ook krijgt het besturingssysteem een speciale modus waarmee grote toestellen met één hand te bedienen zijn.
De update is sinds gisteren beschikbaar voor Windows Insiders, maar is niet zomaar te installeren. In plaats van direct vanuit je huidige Technical Preview te updaten moet je je toestel eerst terugzetten naar Windows 8.1, om vervolgens de update weer opnieuw te downloaden via de Windows Insider-app.

Strak uiterlijk

De build ziet er een heel stuk strakker uit, en komt volgens Microsoft meer in de buurt van de definitieve versie van Windows 10. Er zitten dan ook vooral veel UI-aanpassingen in, zoals meer transparantie in het lockscreen of in het PIN-codeveld.

Cortana-upgrade

Ook slimme assistent Cortana heeft een upgrade gekregen. De spraakassistent is slimmer geworden, en ziet er "bijna uit zoals de app moet worden" volgens Microsoft. Ook kan Cortana vlucht- en pakketbezorginformatie tonen, al lijkt het er niet op dat dat beschikbaar is in Nederland.

Verkleind scherm

Een unieke verandering is dat je de hele UI van het besturingssysteem kunt verkleinen zodat die met één hand te bedienen is. Dat is vooral interessant voor grote apparaten van boven de 5 inch. Zo'n functie zat ook al in bijvoorbeeld de Huawei P8, maar komt nu naar alle Windows-telefoons.

Kinderziektes

Er zitten in de nieuwe build nog wel wat kinderziektes. Zo is het mogelijk dat je je PIN-code niet kunt invoeren, maar een error krijgt. Ook staat een aantal apps dubbel in het systeem, wat voor de prestaties verder weinig uit.

Geen daily driver

De Preview-builds van Windows 10 voor telefoons staan bij Microsoft op een beduidend lager pitje. In plaats daarvan besteedt het bedrijf veel aandacht aan Windows 10 voor de desktop, dat op 29 juli uitkomt. Het is nog niet bekend wanneer Windows 10 voor smartphones wordt uitgebracht - volgens Microsoft is dat "later dit jaar". De previews zijn bovendien een stuk minder stabiel dan de desktop-builds, waardoor je build 10136 het beste niet als daily driver kunt gebruiken.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Windows 10

Tags: build 10136, Windows 10 Mobile

Nieuws headlines

Laatste reactie