Nieuwe Windows 10 voor smartphone heeft Spartan-browser en nieuwe mail-app

Microsoft heeft een nieuwe versie van Windows 10 voor smartphones uitgebracht. De nieuwe Technical Preview 10051 heeft onder andere een vernieuwde Mail- en Agenda-app, en brengt wat visuele veranderingen mee. Ook zit de nieuwe browser van Windows 10, Project Spartan, in het besturingssysteem

De Technical Preview is nog steeds geen definitieve versie van het nieuwe besturingssysteem, en is zelfs een stuk minder "af" dan Windows 10 voor de pc. Het besturingssysteem werkt op een flink aantal Lumia's, al zijn nog niet alle telefoons compatibel met het OS. Windows 10 is in ieder geval te downloaden op de volgende toestellen:

Lumia 1020, Lumia 1320, Lumia 1520, Lumia 520, Lumia 525, Lumia 526, Lumia 530, Lumia 530 Dual Sim, Lumia 535, Lumia 620, Lumia 625, Lumia 630, Lumia 630 Dual Sim, Lumia 635, Lumia 636, Lumia 638, Lumia 720, Lumia 730, Lumia 730 Dual SIM, Lumia 735, Lumia 810, Lumia 820, Lumia 822, Lumia 830, Lumia 920, Lumia 925, Lumia 928, Lumia ICON, Microsoft Lumia 430, Microsoft Lumia 435, Microsoft Lumia 435 Dual SIM, Microsoft Lumia 435 Dual SIM DTV, Microsoft Lumia 532, Microsoft Lumia 532 Dual SIM, Microsoft Lumia 640 Dual SIM, en Microsoft Lumia 535 Dual SI.

De update is te downloaden via het Windows Insider-programma.

Mail/Agenda

De grootste verandering van de nieuwe versie van Windows 10 zijn de nieuwe Mail- en Agenda-app. Die zien er een stuk strakker uit, en krijgen hetzelfde strakke uiterlijk als de meeste Windows 10 in de recente builds die ook op de pc werken.

Apps-wisselen
Windows 10 10051 komt met een aantal nieuwe of vernieuwde apps. De belangrijkste daarvan zijn de Mail-app en de Agenda-app. Die zijn los van elkaar te gebruiken, maar bevatten wel een handige knop om te wisselen tussen de twee apps.

Nieuwe UI

De apps hebben vooral een nieuw uiterlijk, zoals je in deze screenshots kunt zien. Daarbij valt vooral op dat uiterlijk van apps flink op de schop is gegaan, zodat het lijkt op de Mail-app die in Windows 10 voor de desktop ziet.

 

Zowel de vernieuwde Mail-app als de Agenda-app laten hetzelfde strakke uiterlijk zien als Windows 10 op de desktop. Het agenda-verzicht is heel anders in de nieuwe app.

Spartan

Nieuw aan deze build is ook dat de experimentele browser, 'Project Spartan', is toegevoegd. Die browser zat ook al in de meest recente versie van Windows voor de pc, zoals we hier al lieten zien.

Weinig functies
De browser heeft ook op de smartphone dezelfde eigenschappen en hetzelfde uiterlijk. Het is ook hier mogelijk om artikelen in een lees-modus te bekijken, maar daar houden de functies van de browser een heel eind op. Zo zit Cortana nog steeds niet ingebakken in de browser zelf, al kun je de slimme assistent wel overal vanuit je telefoon inzetten om bijvoorbeeld agenda-afspraken te maken.Ook zit OneNote nog niet in de browser, zodat je geen aantekeningen kunt maken in een webpagina. Op een later moment moet de Spartan-browser IE overnemen als de standaard-browser in Windows 10, maar in de voorlopige preview is dat nog niet het geval.

Opvallend aan de nieuwe browser is dat de adresbalk aan de bovenkant van de browser zit. Dat is anders dan bij de traditionele IE-browser, waar de adresbalk nog beneden zat en waar je hem snel kon bereiken. Veel gebruikers klaagden al dat zij de adresbalk onderaan wilden houden, maar Microsoft lijkt niet naar die kritiek te hebben geluisterd. Overigens gaat het nog niet om een definitieve versie, dus kan er in een nieuwe update nog van alles veranderen.

Oppoetsbeurt

Naast de nieuwe apps heeft een aantal apps ook een oppoetsbeurt gekregen. Het gaat onder andere om de 'Personen'-app met al je contacten, en om de sms-app. Die zijn niet heel veel anders geworden, behalve dan dat veel icoontjes rond zijn geworden in plaats van vierkant, en de menu-opties zijn wat minder aanwezig. Toch lijkt het erop dat Microsoft in veel aspecten trouw blijft aan het bestaande uiterlijk van Windows 10, en dat niet álles gaat veranderen.Uiteraard zijn er in de nieuwe build ook flink wat stabiliteitsveranderingen toegevoegd. Ook is het toetsenbord aangepast, waardoor er een punt op en een komma op de onderste rij staan.De nieuwe preview-build werkt op veel meer telefoons dan eerst het geval was, maar het is nog steeds niet echt aan te raden om Windows 10 als belangrijkste besturingssysteem te gebruiken. Daarvoor werken nog te veel dingen niet, en zitten er nog te veel bugs in om het OS praktisch te maken. Wil je echter een kijkje nemen naar hoe Windows 10 eruit komt te zien, dan is dit de meest complete Windows 10-build tot nu toe.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Windows 10

Tags: lumia, technical preview