Nieuwe versie uTorrent installeert cryptovaluta-miner mee

De organisatie achter uTorrent is onder vuur komen te liggen, nu blijkt dat de nieuwste versie van de populaire torrentsoftware stiekem een cryptovaluta-miner mee installeert. Daar wordt van tevoren geen toestemming voor gevraagd, zo klagen gebruikers.

Dat schrijft onder meer Trusted Reviews op basis van het uTorrent-forum, dat op het moment van schrijven offline is. uTorrent-gebruikers merkten dat dat hun computers ineens op volle toeren bleef draaien terwijl er verder geen andere software actief was.

Al snel bleek dan ook dat er een miner actief was van het bedrijf Epic Scale, dat als doel heeft 'je ongebruikte rekenkracht in te zetten voor het verbeteren van de wereld.' De miner zet de kracht van je CPU in om cryptovaluta als Bitcoin aan te maken, op het moment dat je de computer verder niet gebruikt.

Er worden dus constant berekeningen gemaakt en dat vergt veel van je pc. De opbrengsten van het mijnen gaan volgens Epic Scale naar goede doelen.

Weg ermee

Volgens een woordvoerder van uTorrent is de 'meegeleverde' software gemakkelijk weer van je systeem te verwijderen door het simpelweg te deïnstalleren. In de praktijk geven sommige uTorrent-gebruikers echter aan dat dit helemaal niet zo gemakkelijk gaat en dat delen van de miner gewoon actief blijven.

Voor nu geldt dus vooral het advies: wees in ieder geval voorzichtig met het installeren van uTorrent-versie 3.4.2 (build 28913).

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Software

Tags: