NIeuwe versie bluetooth goed voor domotica-projecten

Er is een nieuwe versie van bluetooth uitgebracht. Versie 4.2 in sneller, biedt meer opties voor je privacy, en zorgt ervoor dat apparaten die dat ondersteunen direct op internet kunnen worden aangesloten.
De standaard is nu geïmplementeerd door de Bluetooth Special Interest Group, een stichting die zich buigt over nieuwe standaarden in bluetooth.

Domotica

De nieuwe standaard maakt het mogelijk om meer domotica aan te sluiten via bluetooth. Zo zijn slimme lampen, thermostaten en andere domotica op internet aan te sluiten zonder dat daar tussenapparaatjes voor nodig zijn.

Privacyvriendelijker

Bluetooth 4.2 heeft ook betere instellingen voor de privacy van gebruikers. Versie 4.2 maakt het namelijk een stuk lastiger om apparaten te volgen via hun bluetooth-verbinding. Denk bijvoorbeeld aan Apples iBeacons waarmee winkeliers klanten kunnen traceren - daarvoor moet bluetooth 4.2 eerst expliciet toestemming krijgen van de gebruiker.

Niet helemaal perfect

Bovendien is bluetooth 4.2 een stuk energiezuiniger, en maakt het versturen van bestanden 2,5 keer sneller dan zijn voorganger. Op het eerste gezicht lijkt het erop dat 4.2 in alle opzichten beter is, maar toch zijn er ook nadelen aan de nieuwe variant. Zo is die niet altijd compatibel met oudere versies. Apparaten die dus nog een oude driver gebruiken, kunnen niet altijd geüpdate worden.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Software

Tags: domotica, bluetooth 4.2