Nieuwe Raspberry Pi uitgebracht met meer rekenkracht

Er is een nieuwe Raspberry Pi op de markt gebracht met meer rekenkracht en meer geheugen, maar voor dezelfde prijs. De nieuwe versie van het mini-computertje ziet er hetzelfde uit als de voorgaande Model B, maar heeft een processor van 900Mhz en 1 GB aan RAM. 

De nieuwe Raspberry Pi 2 heeft net als de Model B+ 4 usb-poorten en een micro-sd-aansluiting. Die zitten bovendien op dezelfde plek op het printplaatje, zodat je eventueel oude behuizingen ook gewoon nog kunt gebruiken. Dat zullen groot veel hobbyknutselaars als groot voordeel zien.

Quadcore-processor

Het grote verschil zit bij de Pi 2 onder de motorkap - voor zover het pc'tje een motorkap heeft... Met name de chipset is krachtiger geworden. Die gaat namelijk van 700Mhz naar 900Mhz, waarbij de Pi gebruikt maakt van een quadcore Broadcom-chip, de BCM 2836.

We hebben dat even snel getest, en zagen dat het apparaat inderdaad een stuk sneller is.

Nieuwe Raspberry Pi uitgebracht met meer rekenkracht-15822539

© CIDimport

Verdubbeld geheugen

Misschien wel belangrijker is dat het werkgeheugen is verdubbeld ten opzichte van de Model B. De Pi 2 heeft nu maar liefst 1 gigabyte aan RAM, waardoor hij makkelijk meerdere processen tegelijk kan draaien.

Concurrentiestrijd

De verbetering van de Pi is een aangename, maar ook broodnodige aanpassing voor de mini-computer. Die begon het afgelopen jaar achter te lopen in specificaties, terwijl concurrerende apparaten als de Arduino op de markt kwamen die veel meer rekenkracht hadden en daarmee een stuk geschikter waren voor bijvoorbeeld het maken van een mediacenter.

Model B+

Een aantal maanden geleden kwam al de Model B+ uit, een verbeterde versie van het origineel. De B+ had dubbel zo veel usb-poorten als de eerste Pi, en meer connectoren om domotica op aan te sluiten. Hobby'isten waren daar blij mee omdat het meer mogelijkheden voor complexere taken bood voor het computertje, maar er kwam ook kritiek op de Model B+. Die had namelijk nog steeds dezelfde matige rekenkracht als het eerste model, dat inmiddels alweer een paar jaar oud was.

De Raspberry Pi 2 Model B+ is te koop in onze Hubbit-store. Daar kost het minicomputertje inclusief verzendkosten slechts € 36,95!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten