Nieuwe Raspberry Pi 3 heeft geïntegreerde wifi en bluetooth

De Raspberry Pi Foundation heeft de Raspberry Pi 3 officieel aangekondigd. De nieuwe versie van de mini-computer heeft een krachtigere processor en een ingebouwde wifi- en bluetooth-module, en een 64 bit-processor.

De Pi 3 is te koop voor dezelfde prijs als zijn voorganger, zo'n 35 euro.

Zelfde afmetingen

Voor dat geld krijg je echter een nieuwe mini-pc met precies dezelfde afmetingen als de Pi 2. Het bordje zelf is nog 85 x 56 mm groot, en de aansluitingen inclusief de pins zitten op dezelfde plaats. Dat is prettig, omdat je dan je oude behuizingen nog kunt gebruiken voor je nieuwe Pi.
 

Wifi en bluetooth

De belangrijkste aanvulling van het nieuwe bordje is een wifi- en bluetooth-module die geïntegreerd zijn in het computertje. De wifi-module ondersteunt 802.11.b/g/n-internet (ac ontbreekt nog), en de bluetooth-module is 4.1. De drivers daarvoor zijn al wel beschikbaar, maar staan nog niet in de images van NOOBs of Raspbian. Die komen er ergens in maart pas in te zitten.
 

Grotere sd-kaart

Er zitten fysiek niet veel veranderingen op het bordje. Je hebt nog steeds 4 usb-poorten, al heb je er daar met de geïntegreerde wifi en bluetooth misschien wel meer van vrij. Opvallend is wel dat het veertje uit het sd-slot is verwijderd. Dat was een onderdeel dat snel stuk ging, waardoor de Pi niet meer van de kaart kan lezen. Dat probleem wordt nu opgelost doordat de (micro-)sd-kaart gemakkelijker in de gleuf glijdt.
 

Stevigere processor

De processor van de Pi heeft in de Model 3 ook een boost gekregen. Nu zit er een BCM2837-cpu van Broadcom op, een iets krachtigere variant dan de voorganger. De nieuwe quadcore-processor heeft 1,2 GHz aan rekenkracht met een 64 bit-ARMv7-core. Het apparaat heeft nog steeds 1 GB aan werkgeheugen.

De nieuwe Pi wordt ook geleverd met een krachtigere voeding van 2,5 ampère, waardoor het ook mogelijk is om meer en krachtigere apparaten op te laden via de usb-poorten.
 

Nieuwe NOOBs

Hoewel de oude versies van Raspbian wel gewoon werken op de Pi, wordt er ook een nieuwe versie van NOOBs uitgebracht met het nieuwe bordje. Die is groter dan de vorige versies, waardoor je er een micro-sd-kaart van minimaal 16 GB voor nodig hebt. Daarmee krijg je tegelijk ook Windows 10 IoT Core, de Raspberry Pi-variant van Windows 10 waarmee je via onder andere Powershell toegang kunt krijgen tot domotica-apparatuur in je huis.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Domotica

Tags: raspberry pi, raspberry pi 3