abonneren

Nieuwe mobiele dualcoreprocessors van Intel

Intel kondigt twee nieuwe dualcoreprocessors met hyperthreading aan voor smartphones en Android tablets. De Z2560 en de Z2520 vergezellen de Z2580 bij het nieuwe Atom SoC platform, dat ook bekendstaat als Clover Trail+.

De Z2580 wordt nu al gebruikt bij smartphones van onder andere LG, en is met een kloksnelheid van 2 gigahertz de krachtigste van het stel. De kloksnelheid van de Z2560 en Z2520 is minder hoog afgesteld met respectievelijk 1,6- en 1,2 gigahertz. Intel meldt dat de processors zijn voorzien van hyperthreading, waarbij vier processen (threads) tegelijkertijd kunnen worden afgewikkeld.

De mobiele dualcoreprocessorlijn wordt op 32nm geproduceerd, en is volgens Intel twee keer zo snel als de vorige generatie mobiele Atomprocessors. De vorige lichting draaide dan ook met maar een enkele core. Intel is daarnaast overigens bezig met nog geavanceerder 22nm producten, waaronder de Atom Z2760 quadcoreprocessor voor tablets. Deze worden later dit jaar verwacht, maar daarover is door Intel geen extra informatie vrijgegeven.

Net als bij andere processorfabrikanten voor smartphones en tablets zijn deze Atom chips van het type System on a Chip (SoC), waarbij naast de processor extra functies zijn toegevoegd. De SoC is voorzien van een 533 megahertz grafische processor met een boost mode. Deze biedt ondersteuning voor wuxga-schermen met een resolutie tot 1.900 x 1.200 pixels, zodat deze ook klaar is voor het inbouwen in grotere Android-tablets. Het platform biedt ondersteuning voor twee camera's met sensoren tot 16 megapixels. De  Intel XMM 6360 modem werkt met hspa+ op 42 Mbps.

Beveiliging
Intel besteedt ook aandacht aan de beveiligingsmogelijkheden van de mobiele apparatuur. Dit wordt vandaag de dag steeds belangrijker door de toenemende aandacht van het criminele circuit voor mobiele apparaten, Zo biedt de nieuwe Atom SoC ondersteuning voor gezichtsdetectie en -herkenning en twee factor authenticatie voor services als internetbankieren, sociale netwerken, online-shoppen en -gamen.

 

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: tablets, smartphones, ATOM