Nieuwe hoop voor Wear OS na Google's Fitbit-overname

Google doet het heel erg goed met de Chrome-browser, Android en zijn office-producten, maar er is niet voor niets een Google Graveyard van projecten die het niet hebben gehaald. Het besturingssysteem voor smartwatches, Wear OS, was daar ook bijna terechtgekomen. De Fitbit-overname komt precies op tijd.

Mocht Google Wear OS niet bekend klinken, dat kan kloppen. In 2014 is Google gestart met Android Wear, maar dat is in 2018 hernoemd naar Wear OS. Het is het besturingssysteem van Google voor smartwatches met als achterliggende gedachte dat het Android van de smartphone naar de smartwatch brengt. Met als twist dat Wear OS ook werkt in combinatie met Apple-smartphones, al werkt het met Android-telefoons net even beter.

De belangrijkste update van Wear OS vond plaats in 2017, waarbij onder andere Google Pay, Google Assistant en diverse verbeteringen aan onder andere de watchfaces en de fitnessmogelijkheden werden toegebracht. Iedereen zat te wachten tot Google zelf kwam met een smartwatch voor Wear OS, maar die kwam nooit. Google zou wel met een Pixel smartwatch willen komen, maar deze scheen niet genoeg te lijken als iets wat bij de Pixel-smartphone-familie hoorde. Deze zag daardoor uiteindelijk nooit het levenslicht.

Daarnaast schijnt de synchronisatie tussen de smartphones en Wear OS niet optimaal te zijn. Google zou eigenlijk de LG Watch Sport onder de naam Google uitbrengen, maar heeft dit teruggedraaid. Uiteindelijk werd die smartwatch, en later ook de LG Watch Style, de eerste smartwatches die draaiden op Google Android Wear 2.0 en de snelle Snapdragon 2100-processor. Later kwamen daar meer horloges bij, maar uiteindelijk schijnt Wear OS nooit meer dan zes procent van het marktaandeel smartwatches in handen te hebben gehad.

Het leek allemaal niet zo goed te gaan met Wear OS. Ook het aantal fabrikanten die het besturingssysteem wél gebruikte, slonk. Het was echter nog geen tijd om Wear OS op het kerkhof van de techgigant te leggen. In 2018 kwam de geruchtenmolen rondom Pixel-watch weer goed op gang, want Google stak 40 miljoen dollar in de tech-kant van Fossil. Toen er ook nog een hybride smartwatch met codenaam Diana lekte, waren alle ogen gericht op het besturingssysteem.

Fossil en Fitbit

Die werd echter tot nu toe nog niet officieel aangekondigd. Inmiddels zijn Fossil en Ticwatch de enige bedrijven die nog smartwatches maken op basis van Wear OS. Goede smartwatches, maar er lijken vooralsnog geen andere leveranciers gebruik te gaan maken van het besturingssysteem. Ergens is dat geen probleem, want Google heeft waarschijnlijk nog een plan achter de hand: het heeft wearable-maker Fitbit gekocht voor 1,8 miljard euro.

Uiteindelijk wil Google de concurrentie voor zijn, aanwezig zijn op wearables die kunnen concurreren met die van Apple. En als de afgelopen jaren iets hebben bewezen, dan is het dat het vooralsnog niet lukt als derde partijen gebruikmaken van het besturingssysteem op hun eigen smartwatches. Het lijkt een goede volgende stap voor Wear OS als Google met behulp van de tech van Fossil en de wearable-know-how van Fitbit met eigen hardware komt.

Media has no description

© PXimport

Google heeft al gezegd dat het de overname van Fitbit ziet als een kans om nog meer te investeren in Wear OS, maar ook ‘Made by Google’ wearables. Zo zullen onder andere Fitbit-artikelen worden uitgegeven onder ‘Made by Google’. Het bedrijf zet hiermee zo langzamerhand weer een nieuwe stap in de richting van een volledig eigen smartwatch.

Bovendien passen Fitbit en Google goed bij elkaar. Fitbit is heel goed in staat om mensen die helemaal niet graag sporten toch vaker te laten bewegen en doet dat op een charmante wijze die bij de toon van Google past. Google moet voor dit alles in orde kan worden gemaakt nog wel de overname van Fitbit rondmaken. Dat wordt verwacht in 2020.

Uitdagingen

Daarnaast moeten er nog veel vragen worden beantwoord, want veel Fitbit-gebruikers maken zich zorgen over wat er met hun gegevens gebeurt nu Google hiertoe toegang krijgt. Iets waarvan Fitbit zegt dat er nooit gezondheidsinformatie uit de horloges wordt gebruikt voor advertenties of überhaupt de verkoop van gegevens aan andere partijen.

Bovendien kunnen er ook wat nodige verbeteringen worden aangebracht in de hardware. Een smartwatch maakt vaak connectie met de smartphone door bluetooth te gebruiken, iets dat veel batterij kost. Dat geldt niet alleen voor de wearable, maar ook voor de telefoon waarmee hij connectie maakt. En het is natuurlijk niet ideaal om een smartwatch ‘s nachts in de lader te moeten leggen, terwijl hij eigenlijk zou moeten meten hoe je slaap verloopt.

Wear OS heeft te kampen met iets waarmee Apple het makkelijker heeft. Apple heeft alleen het iPhone-ecosysteem om zich druk om te maken, terwijl Wear OS connectie moet kunnen maken met zoveel meer toestellen. En dan is er nog het feit dat Google zelf niet met hardware komt, waardoor andere bedrijven iets met de technologie moeten gaan maken. Dit heeft in het verleden geresulteerd in veel bugs. Iets dat zomaar de reden zou kunnen zijn dat Google weinig reclame maakt voor zijn besturingssysteem voor smartwatches.

Met de recente aankopen binnen Fossil en Fitbit, lijkt het erop dat Google daar straks wel klaar voor is. Of het echt een heel eigen wearable zal uitbrengen of dat het vooral Fitbit zal verbeteren via het ‘Made by Google’-label, dat is nog maar afwachten. Hopelijk focust Google zich op Fitbit, dat al heel goed doet wat het moet doen, versus Wear OS dat juist erg veel toeters en bellen heeft. Of er nu toch nog een Pixel Smartwatch komt of niet, er is in ieder geval veel nodig om echt te concurreren met Apple’s smartwatch.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000