Nieuwe Chromebooks met Haswell-chips aangekondigd

Chipfabrikant Intel heeft een nieuwe lijn Chromebooks aangekondigd die gebruik maken van de snelle Haswell-processor. Voorheen draaiden Chromebooks voornamelijk op langzamere processors van ARM of Atom.
Hardwarefabrikanten Acer en HP maakten al eerder Chromebooks, maar nu brengen ook Asus en Toshiba laptops uit die draaien op Google’s besturingssysteem Chrome OS. Bij de aankondiging van de nieuwe laptops liet Sundar Pichai, vicevoorzitter van Chrome en Android, weten dat Haswell zorgt voor een verbeterde batterijduur zonder daarvoor op prestatiesnelheid in te leveren.
 
Naast een nieuwe Chromebook onthulde technologiegigant Asus ook de Asus Chromebox, een snelle, kleine pc met een extreem licht gewicht. HP’s nieuwe Chromebook 14 kent – naast een Haswell-processor – ook een 14-inch beeldscherm met 1,366 x 768 pixels, een 16 GB solid state harde schijf en HDMI-, USB 2.0- en USB 3.0-ingangen. De laptop gaat in Amerika 299,99 dollar kosten en komt daar rond de feestdagen uit. Nederlandse verschijningsdata en prijzen voor de nieuwe Haswell-laptops zijn nog onbekend. 
 
De nieuw aangekondigde laptops draaien op Chrome OS. In dit besturingssysteem van Google draait de webbrowser Google Chrome in een nieuwe windowmanager bovenop de Linuxkernel. Het achterliggende idee is gebaseerd op cloud computingen. Doordat Chrome OS een zeer klein besturingssysteem is, start het razendsnel op. Chrome  OS wordt automatisch van updates voorzien en heeft ingebouwde beveiligingsfuncties aan boord om de gebruiker te beschermen tegen trojans, virussen en andere malware. Met Google Chrome OS als besturingssysteem heb je ook eenvoudig toegang tot diensten als Google Drive waarbij je bestanden in de cloud opslaat.

Geschreven door: Kenneth Stamp op

Category: Nieuws, Notebooks

Tags: chromebooks, haswell