abonneren

Nieuwe BlackBerry Q5 vergeleken met Q10

Tijdens het jaarlijkse BlackBerry-evenement presenteerde de smartphone-fabrikant de Q5. Dit is het tweede toetsenbordtoestel met het BlackBerry 10 besturingssysteem.

De meeste telefoonmakers zijn inmiddels afgestapt van de productie van modellen met een fysiek toetsenbord, maar BlackBerry zweert nog altijd bij de vertrouwde look die het in het verleden veel trouwe fans opleverde. “Wij maken het beste keyboard van het moment”, zoals Thorsten Heins het uitdrukte tijdens zijn keynotepresentatie op BlackBerry Live 2013.

 

De BlackBerry Q5 is in veel gevallen een goedkopere uitvoering van de Q10, het topmodel met toetsenbord dat BlackBerry eind januari aan de wereld presenteerde. De verschillen tussen beide toestellen zijn zo op het oog klein, maar we zetten ze hieronder nog eens op een rijtje:
Bouwkwaliteit
Hoewel de beeldresolutie van de 3,1-touchscreendisplay voor beide toestellen dezelfde is (720 x 720 pixels) krijg je bij de Q5 een IPS LCD-scherm, dat qua kleurweergave niet in de buurt komt van het Super AMOLED-scherm dat de Q10 in huis heeft.

De behuizing van de Q5 is van degelijk plastic, terwijl je van de Q10 wel iets meer mag verwachten qua bouwkwaliteit. Ook het toetsenbord van de Q5 voelt minder solide aan dan dat van de Q10.

Mogelijkheden
Het is verrassend om 2 GB werkgeheugen in een budgetmodel aan te treffen dat is gericht op ‘opkomende markten’, maar de Q5 heeft dezelfde hoeveelheid RAM om zijn werk te kunnen doen als de Q10. Dat heeft waarschijnlijk te maken met BlackBerry 10, een besturingssysteem dat multitasken met verschillende geopende apps centraal stelt.

De dualcoreprocessor van de Q5 heeft een wat lagere kloksnelheid dan de Q10 (1,2 GHz tegenover 1,5 GHz) en je krijgt minder intern opslaggeheugen bij de budgetvariant dan het topmodel (8 GB tegenover 16 GB).

Ook op het gebied van de ingebouwde camera zul je met de Q5 duidelijke concessies moeten doen met een vijfmegapixelcamera, terwijl je bij de Q10 een exemplaar met acht megapixels krijgt. Tenslotte nog vermeldenswaardig is het feit dat de Q10 een verwisselbare batterij heeft, terwijl dit bij de Q5 niet mogelijk zal zijn.

Beschikbaarheid
Al met al ziet de BlackBerry Q5 er uit als een goede deal, mits je op zoek bent naar een telefoon met een QWERTY- of AZERTY-toetsenbord. We verwachten de Q10 binnen enkele weken in de Benelux, terwijl de Q5 tenminste tot juli op zich laat wachten. Veel hangt af van de prijs voor beide toestellen.

Geschreven door: Rowald Pruyn op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: Q5, Q10

Laatste reactie