Nieuw updatebeleid Windows 10 geen moment te vroeg

Met de komst van de Mei 2019 Update voor Windows 10 gooit Microsoft zijn updatebeleid over een andere boeg. De update komt (nog) niet automatisch binnen en je wordt ook niet telkens gestoord door meldingen dat je pc binnenkort opnieuw wordt opgestart. Gebruikers krijgen meer controle over het update-proces, en dat zou tijd worden.

Microsoft ziet Windows 10 niet als een product maar als een dienst. Op Windows 11 hoef je voorlopig dus niet te rekenen. Het is juist de bedoeling om zoveel mogelijk gebruikers aan boord van Windows 10 te krijgen en ze daar te houden. Zodat iedereen altijd up-to-date is, in plaats van de verdeeldheid die door de jaren heen tussen de verschillende besturingssystemen ontstaan is.

Zo'n 4 op de 10 Windows-pc's draait nog altijd op Windows 7. Ervoor zorgen dat dit verouderde OS niet meteen ten prooi valt aan kwetsbaarheden, is onderdeel van de levenscyclus die 'pas' volgend jaar afloopt. Microsoft steekt nog steeds veel tijd en geld in het veilig houden ervan. Niet een bepaald efficiënte manier van werken. Windows 10 as-a-service moest dat veranderen.

Opdringen

Microsofts huidige missie is om zoveel mogelijk gebruikers telkens naar de meest recente versie van Windows 10 mee te nemen. Het automatisch downloaden en installeren van updates is daarbij een belangrijke strategie. Vooral Windows 10 Home-gebruikers hadden daar altijd weinig controle over.

Zij hadden wel al een optie om 'gebruikstijden' in te stellen. Dat moest ervoor zorgen dat computers niet zomaar tijdens actief gebruik opnieuw zouden opstarten. Maar veel mensen wisten helemaal niet dat dit kon, bleek eerder uit onderzoek. Met als gevolg dat er nogal eens wat werk verloren ging.

Pas vanaf Windows 10 Pro waren er meer mogelijkheden om het installeren van updates naar eigen hand te zetten. Denk aan het uitstellen van de installatieprocedure tot 35 dagen. Dat dit geen overbodige luxe was, bleek in het verleden meermaals...

Bron: AdDuplex

© PXimport

Alarmbellen

Het uitvoeren van een Windows-update komt soms neer op Russische roulette. Het is immers knap lastig om een OS te optimaliseren voor zoveel verschillende soorten systemen met elk hun eigen configuraties en drivers. Het Windows Insider-programma verzacht de pijn enigszins, maar kon onlangs ook niet voorkomen dat een update grote problemen met zich meebracht.

We hebben het dan uiteraard over de oktober-update van 2018. Alarmbellen gingen rinkelen nadat gebruikers opmerkten dat complete mappen en bestanden van hun systeem verwijderd werden, met geen mogelijkheid om ze gemakkelijk terug te krijgen. Het leidde ertoe dat de update in zijn geheel werd teruggetrokken en pas een maand later opnieuw uitgerold kon worden.

Langzaam maar zeker is telkens duidelijker geworden dat Windows 10 als dienst op dit vlak niet het beoogde effect heeft gehad. In januari van dit jaar stond de oktober-update die pas in november van 2018 uitkwam, nog maar op krap 7 procent van alle Windows 10-pc's. Dat zijn percentages die we eerder verwachten binnen het Android-ecosysteem, waar deze problemen ook spelen.

Eind april betrof het circa 30 procent, blijkt uit cijfers van AdDuplex (zie ook bovenstaande afbeelding). Dat schiet al enigszins op, maar zo'n driekwart van de Windows 10-systemen loopt nog steeds achter terwijl de volgende update al klaar staat.

Eigen keuze

Aan het stroomlijnen van het update-proces wordt al langer gewerkt. Sinds de april-update van 2018 schakelt Microsoft kunstmatige intelligentie in om te analyseren welke pc's de update als eerste krijgen aangeboden. Systemen die een grotere kans hebben op mislukte installaties, komen pas later tijdens de uitrol aan bod. En wanneer het echt goed mis gaat, kan Windows 10 nu zijn eigen updates ongedaan maken (zie onderstaand). Maar ook in deze gevallen ligt het besluit bij Microsoft, niet bij jou.

En zo komen we uit bij de huidige mei-update, die sinds vandaag beschikbaar is. Je krijgt daar voorlopig nog geen melding van. Je komt er pas achter dat de update voor je klaar staat wanneer je handmatig naar updates zoekt vanuit het instellingenmenu van Windows 10. Als je wil, kun je de 'onderdelenupdate naar Windows 10, versie 1903' meteen binnen hengelen. Maar rustig afwachten is ook een optie.

Nadat deze update is geïnstalleerd, kunnen Windows 10 Home-gebruikers updates voortaan ook vijf keer tot 7 dagen uitstellen, voor een totaal van 35 dagen. Daarnaast is er een verschil tussen beveiligingsupdates en onderdelenupdates. Die laatste komen halfjaarlijks uit en voegen nieuwe functies toe, maar zijn doorgaans ook degene die de meeste risico met zich meebrengen. Deze zijn tot maar liefst 365 dagen over te slaan.

Media has no description

© PXimport

Levenscyclus

Uiteindelijk kun je alsnog niet oneindig op een oude Windows 10-variant blijven steken. Want er komt een moment dat de levenscyclus van afzonderlijke Windows 10-versies afloopt en dat is veel sneller dan de periode tussen (bijvoorbeeld) Windows 7 en Windows 8. Vroeg of laat ben je toch echt aan de beurt. Maar je hebt nu wel meer vrijheid dan voorheen.

Je kunt gerust stellen dat Microsoft op dit vlak door schade en schande wijzer is geworden en dat het bedrijf nu enigszins schoorvoetend meegaat met waar gebruikers al lang op hoopten. Overigens een vergelijkbare situatie als met de privacy-instellingen van Windows 10, die ook telkens beter voor consumenten uitpakte. Maar goed, beter laat dan nooit.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000