abonneren

Nieuw kabinet gaat voor betere bescherming online privacy

Het kabinet Rutte II wil volgens het regeerakkoord cybercriminelen harder aanpakken, online privacy beter beschermen, maar ook de bewaartermijn van internetgegevens verlengen.

Het kabinet van PvdA en VVD heeft het regeerakkoord vanmiddag gepresenteerd. Deze staat ook al meteen online. Daarin valt onder meer te lezen dat Mark Rutte en Diederik Samsom toenemende bedreigingen en kwetsbaarheden zien op het terrein van cybersecurity. De heren willen de opsporingscapaciteit vergroten en daarnaast ook de wetten die ermee te maken hebben aanpassen op de nieuwe omstandigheden.

CBP meer macht

Wat online privacy betreft zal het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) meer bevoegdheden krijgen om deze te waarborgen. Om dat te bewerkstelligen zal het CBP meer boetes mogen uitdelen. Bij het maken van een database met privacy-gevoelige gegevens moet er ook een zogenaamd ‘privacy impact assessment worden aangemaakt, waarin wordt geëvalueerd of de privacy gewaarborgd wordt.

Telecomgegevens langer bewaard

Aan de andere kant zal er waarschijnlijk aan de telecomproviders worden opgelegd dat telecomgegevens langer bewaard blijven, om zo oude misdrijven te kunnen oplossen. Op dit gebied houden Rutte en Samsom echter nog wel een slag om de arm. De bewaarplicht is namelijk omstreden, omdat de privacy in het geding zou zijn en de kosten voor providers aanzienlijk kunnen oplopen wanneer zij gegevens langer moeten bewaren.

Online kansspelen legaal

Verder zullen online kansspelen (zoals websites die online poker aanbieden) gelegaliseerd gaan worden, in navolging van het vorige kabinet. Hierdoor kunnen de websites die dat doen in Nederland gehost worden, waardoor er ook belasting over geheven kan worden.

Auteursrecht en ACTA

Ook staat in het akkoord dat het de bedoeling is dat het auteursrecht hervormd wordt. Er staat in het akkoord dat er “recht gedaan moet worden aan de bescherming van de creatieve prestaties zonder dat de gebruiksmogelijkheden voor consumenten in het gedrang komen.” Verder blijft deze passage vrij vaag.

Er zal geen steun worden verleend aan het Europese verdrag tegen internetpiraterij ACTA in de huidige vorm.

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: