abonneren

Niet twitteren op Olympische Spelen?

Het Internationaal Olympisch Comité heeft de bezoekers op de spelen in Londen gevraag niet te twitteren of (sms-)berichten te versturen als het niet noodzakelijk is. Dit omdat de netwerken overbelast raken.

Dat de sociale media zouden stikken in hun eigen succes op grote evenementen als de Olympische Spelen was te verwachten. Telecomprovider British Telecom waarschuwde voor de spelen al voor het risico dat tijdens de spelen de (mobiele) netwerken in Londen overbelast zouden raken. Het bedrijf heeft daar vooraf alles aan proberen te doen door een enorme hoeveelheid extra netwerkcapaciteit aan te leggen tot wel vier keer de beschikbare capaciteit bij de spelen in Beijing in 2008. Dit blijkt echter nu al onvoldoende. Door het berichtenverkeer dreigt de berichtgeving via de  (live) televisieuitzendingen, die ook van dezelfde netwerken gebruikmaken, te worden verstoord. Niet de televisiebeelden zelf komen in gevaar want daarvoor worden aparte netwerken gebruikt, maar de informatievoorziening die nodig is om de de uitzendingen goed te laten verlopen en de juiste informatie te verstrekken hebben last van de netwerkcongestie. 

Met name als tijdens belangrijke wedstrijden veel twittergebruikers foto’s gaan versturen schiet de netwerkcapaciteit te kort. 
Het twittergebruik is sinds de spelen in 2008 enorm toegenomen. Alleen al tijdens de openingsceremonie werd er net zoveel getwitterd als gedurende de gehele duur van de spelen in Beijing.

De IOC gaat het gebruik van sociale media niet verbieden, als ze dat al zouden kunnen. Met het verzoek om het gebruik te matigen, hopen ze grote pieken in het netwerkverkeer te voorkomen. Ondertussen wordt gewerkt aan het oplossen van de knelpunten in de netwerken.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: Olympische Spelen, London 2012, ioc

Laatste reactie