abonneren

Netflix sluit open API

Op 13 juni liet Daniel Jacobson weten dat Netflix haar open API voor ontwikkelaars dichtgooit. Daarmee komt een einde aan een API programma dat zes jaar lang bestond. Maar waarom is deze mail van Jacobson belangrijk?

Het is niet zo gek dat groter wordende bedrijven op een gegeven moment hun APIs dichtgooien: Twitter, Facebook en Google deden dit ook. Maar het is wel bijzonder dat Netflix nu zo groot is geworden dat het zich bij dit rijtje aansluit.

Ecosysteem

APIs – application programming interfaces – zorgen ervoor dat bedrijven en ontwikkelaars met elkaar kunnen communiceren en op elkaars systemen kunnen bouwen. Het is een verzameling van definities op basis waarvan een computerprogramma kan communiceren met een ander programma of onderdeel. Zo kunnen ontwikkelaars met een Twitter API software bouwen dat je Twitter tijdlijn op een andere manier laat zien (zo werden Tweetdeck en Tweetdeck gebouwd met hulp van de Twitter API). De open APIs zorgden voor een groot netwerk, waar iedereen bijdroeg aan dit grote ecosysteem.

Geen commentaar

Nu Netflix zijn APIs sluit schaart het zich bij het rijtje tech-bedrijven die alles op hun eigen manier doen, zonder reacties en commentaar van buitenaf. Bedrijven die eigenlijk tegen alle enthousiaste, zelfstandige ontwikkelaars zeggen: bedankt voor je enthousiasme, maar we hoeven je hulp niet. Dat maakt het voor ontwikkelaars steeds minder interessant om met bestaande open APIs aan de slag te gaan. 

Lees ook:

Meer dan 100.000 Instagram-wachtwoorden gestolen met nep-app
Tim Cook: "iOS wordt opener"
Microsoft voldoet maar half aan eisen Google voor YouTube-app

Geschreven door: Marijn Baar op

Category: Nieuws, Streaming media

Tags: open, daniel jacobson

Laatste reactie