abonneren

Nederlandse recherche legt botnet lam

Het Bredolab-netwerk dat door cybercriminelen wordt gebruikt voor het verspreiden van grote aantallen spam en virussen en het maken van nieuwe botnets, is door de Nationale Recherche neergehaald. Bredolab is een trojaans paard dat de deur op de geïnfecteerde pc open zet voor het downloaden van schadelijke software.
Het Bredolab-virus komt mee als bijlage van een email of installeert zich automatisch na het bezoeken van geïnfecteerde websites. Virussen die vervolgens door Bredolab worden geïnstalleerd zijn in staat om op afstand de volledige controle over een besmette computer te verkrijgen. In het verleden zijn gebruikers van de sociale netwerken Facebook en MySpace aangevallen met het Bredolab-virus.

De virussen werden via Nederlandse servers de wereld ingestuurd. In samenwerking met verschillende partijen zijn vandaag 143 computerservers afgesloten van het internet. De cybercriminelen houden zich vermoedelijk in Oost-Europa schuil.

Gebruikers van geïnfecteerde computers worden de komende tijd op de hoogte gebracht van de besmetting van hun systeem. Zij krijgen ook advies over het verwijderen van virussen op hun computer. De politie zet hiervoor het botnet zelf in. Gebruikers van besmette pc's krijgen via de geïnstalleerde malware een melding dat hun computer is gekaapt. Of eigenlijk: gekaapt is geweest.

[Via OM.nl

Geschreven door: Martijn Verkuil op

Category: Nieuws, Security

Tags: