abonneren

Nederlandse Leaseweb wist data MegaUpload

Oprichter van het voormalige MegaUpload Kim Dotcom is zijn 'cool' verloren, omdat het Nederlandse Leaseweb zonder aankondiging petabytes aan gebruikersdata gewist heeft van de online bestandskluis.

Dotcom noemt de actie van LeaseWeb ‘de grootste massamoord van data in de geschiedenis van het internet’ en claimt via Twitter dat ‘alle gebruikersdata en cruciaal bewijs voor onze verdediging is vernietigd, en dat zonder waarschuwing.’

De gewiste gegevens zijn inzet van een rechtszaak die het Amerikaanse ministerie van Justitie aanspande tegen Dotcom nadat het bestandshoster Megaupload uit de lucht haalde voor copyrightschending. De door LeaseWeb gewiste gegevens zijn volgens Ars Technicahoogstwaarschijnlijk van Europese gebruikers, omdat data van Amerikanen elders worden bewaard. 

Bevroren bestanden
Leaseweb is niet het enige hostingbedrijf dat in de maag zit met Megaupload-gegevens. Twee andere hosters, Carpathia Hosting en Cogent, gaan volgens DotCom nog altijd door met het bewaren van Megaupload-bestanden.

Dotcom beweert bij hoog en bij laag dat LeaseWeb nooit heeft doorgegeven dat het van plan was om de servers te wissen. “Laat het glashelder zijn: Leaseweb heeft noch ons advocatenteam noch iemand bij MegaUpload ooit geïnformeerd over het wissen van de servers tot op de dag van vandaag”, zegt hij.

In een verklaring laat de Nederlandse hoster echter weten dat het MegaUpload wel degelijk op de hoogte heeft gesteld van die beslissing.

Welles-nietes-spelletje
“We hebben MegaUpload geïnformeerd over onze beslissing om de servers opnieuw in gebruik te nemen. Omdat we geen antwoord hebben ontvangen, zijn we februari 2013 begonnen met de herbestemming van de servers”, aldus woordvoerder Alex de Joode.

LeaseWeb laat verder weten dat het al een jaar op eigen kosten de 630 gehuurde servers moest onderhouden waarop de Megaupload-data zich bevond, omdat de bestandshoster zijn rekeningen niet meer betaalde.

“Hoewel de opslag van de 630 servers een kleine last is, moeten ze een bestemming hebben”, zegt De Joogde. “In het jaar dat we de data en de servers hebben opgeslagen, heeft niemand ooit enige interesse getoond om toegang te krijgen of de data te behouden. Na een jaar van desinteresse in zowel servers als data moesten we onze opties afwegen”, aldus de hoster.

Dotcom vindt dat LeaseWeb tenminste ‘had kunnen wachten tot het Amerikaanse gerecht een besluit had genomen over de gebruikersdata van MegaUpload.’ Hij beschuldigt het Amerikaanse ministerie van Justitie bovendien van het toestemming geven voor ‘het massale wissen van data.’

Geschreven door: Rowald Pruyn op

Category: Nieuws, Online opslag

Tags: leaseweb, Hosting

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord