abonneren

'Nederlandse CEO's gewild doelwit voor cybercriminelen'

Nederlandse bedrijfsdirecteuren (CEO's) zijn een gewild doelwit van cybercriminelen. Zo duiken hun wachtwoorden en andere persoonlijke gegevens vaak op in gestolen databases.

Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek van F-Secure. 43 procent van de Nederlandse bazen heeft zijn werk-emailadres gekoppeld aan een dienst die in het verleden wel eens is gehackt, waardoor hun wachtwoorden op de tocht staan. Nederland staat daarmee in de top 3, naast Finland (40 procent) en Denemarken (62 procent).

Het zal je niet verbazen dat het merendeel van de gestolen gegevens afkomstig is uit de grote LinkedIn-hack, dat is in 53 procent het geval. Maar tevens 18 procent van de data is naar buiten gekomen tijdens de Dropbox-hack, toch ook een aanzienlijk deel.

Ook telefoonnummers en adressen

Het blijft overigens niet bij wachtwoorden. In maar liefst 95 procent van de gevallen is informatie als telefoonnummers, adressen en geboortedatums voor kwaadwillenden te achterhalen. Deze data is afkomstig uit spamlijsten en gelekte marketing-databases.

Al met al is het belangrijkste risico dat directeuren dezelfde combinatie van e-mailadres en wachtwoord elders gebruiken. Op die manier maken ze het hackers wel erg gemakkelijk om achter bedrijfsgeheimen te komen. 63 procent van de gestolen wachtwoorden is daarnaast als 'zwak' aangemerkt door F-Secure.

Geschreven door: Randolf Bouwma op

Category: Nieuws, Security

Tags: LinkedIn, Security, Wachtwoord

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord