'Nederlandse CEO's gewild doelwit voor cybercriminelen'

Nederlandse bedrijfsdirecteuren (CEO's) zijn een gewild doelwit van cybercriminelen. Zo duiken hun wachtwoorden en andere persoonlijke gegevens vaak op in gestolen databases.

Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek van F-Secure. 43 procent van de Nederlandse bazen heeft zijn werk-emailadres gekoppeld aan een dienst die in het verleden wel eens is gehackt, waardoor hun wachtwoorden op de tocht staan. Nederland staat daarmee in de top 3, naast Finland (40 procent) en Denemarken (62 procent).

Media has no description

© PXimport

Het zal je niet verbazen dat het merendeel van de gestolen gegevens afkomstig is uit de grote LinkedIn-hack, dat is in 53 procent het geval. Maar tevens 18 procent van de data is naar buiten gekomen tijdens de Dropbox-hack, toch ook een aanzienlijk deel.

Ook telefoonnummers en adressen

Het blijft overigens niet bij wachtwoorden. In maar liefst 95 procent van de gevallen is informatie als telefoonnummers, adressen en geboortedatums voor kwaadwillenden te achterhalen. Deze data is afkomstig uit spamlijsten en gelekte marketing-databases.

Media has no description

© PXimport

Al met al is het belangrijkste risico dat directeuren dezelfde combinatie van e-mailadres en wachtwoord elders gebruiken. Op die manier maken ze het hackers wel erg gemakkelijk om achter bedrijfsgeheimen te komen. 63 procent van de gestolen wachtwoorden is daarnaast als 'zwak' aangemerkt door F-Secure.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000