Nederlanders lezen steeds minder boeken op tablet

© CIDimport

Nederlanders lezen steeds minder boeken op tablet

Geplaatst: 24 september 2013 - 07:56

Aangepast: 17 november 2022 - 08:33

Redactie ID.nl

Steeds minder Nederlanders gebruiken hun tablet als digitaal leesboek, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker GfK. Vorig jaar las veertig procent van de Nederlandse tabletbezitters nog een boek op hun apparaat, maar dit jaar is dit aantal gedaald naar 23 procent.

Opvallend is dat het overgrote deel van de boeken die op tablets staan, niet betaald is. Volgens GfK is dit het geval voor ongeveer 88 procent van de digitale boeken. Omgerekend naar alle verkochte e-books, e-readers en tablets houdt dit dus in dat er op elke drager slechts 1,6 legaal gekocht e-book staat, rekent Boekblad.nl.

Tablets versus e-readers

Op dit moment zijn er ongeveer 925.000 e-readers in omloop in Nederland en worden er in heel 2013 in totaal een kwart miljoen verkocht. Tablets zijn er echter veel meer: op dit moment zijn er 4,1 miljoen tablets in omloop en daar komen er voor het einde van het jaar nog 1,8 miljoen bij. Dit betekent dus dat er meer dan zeven keer zoveel tablets als e-readers worden verkocht.

GfK concludeert daarmee dat de tablet de e-reader niet aan het verdringen is. Er lijkt nog een aanzienlijke markt te bestaan voor actieve e-readergebruikers. De teruggang van het aantal mensen dat boeken leest op een tablet wijst hier ook op. Ondertussen blijft de digitale boekenmarkt groeien; 4,5 procent van de verkochte boeken is digitaal.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten