abonneren

'Nederlanders gebruiken te vaak onveilige wachtwoorden'

Nederlanders zijn zich telkens bewuster van de gevaren op internet, maar handelen daar verder nog niet echt naar. Dat uit zich onder meer in zwakke wachtwoorden die niet vaak genoeg worden veranderd, en apparaten die automatisch verbinding maken met open wifi-netwerken.

Dat blijkt uit onderzoek van het Ministerie van Veiligheid en Justitie en onderzoeksbureau GfK, waar meer dan 3000 Nederlanders aan meededen. Zo geeft meer dan 40 procent van de ondervraagden aan wel verschillende wachtwoorden te gebruiken, maar sommige te gebruiken voor meerdere accounts of diensten. 

Slechts 4 procent gebruikt maar één wachtwoord. Een derde wisselt regelmatig zijn wachtwoorden. Deze moeten echter ook sterk genoeg zijn, terwijl maar een derde van de ondervraagden wachtwoorden gebruikt die langer zijn dan twaalf tekens. Wanneer tweestapsverificatie een optie is, maakt de helft daarvan gebruik.

Ransomware

Te weinig mensen maken back-ups van hun bestanden en riskeren daarmee deze te verliezen; de helft van de ondervraagden geeft aan hier niet bij stil te staan. Ook zegt de helft woorden als 'ransomware' en 'cryptoware' niet te kennen, terwijl deze vormen van malware juist in opmars zijn. 

Phishing mails zijn een stuk bekender, en een grote meerderheid (90 procent) geeft aan dergelijke e-mails te verwijderen zonder op verdachte links te klikken. 

Bron: Cybersecurity 2015

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Security

Tags: Security