abonneren

Nederland massaal aan de mid-range smartphone

Smartphones met een prijs onder de 500 euro zijn dit jaar een stuk populairder geworden onder de Nederlandse bevolking. Uit retail-onderzoek blijkt dat voornamelijk toestellen met een prijskaartje van tussen de 300 en 500 euro gewild zijn.

Nutech meldt dat smartphones die in de maanden januari tot mei 2013 verkocht werden en 300 tot 500 euro kosten goed zijn voor 28 procent van het totale aantal smartphones in Nederland. Ten opzichte van vorig jaar in de zelfde periode is dat een stijging van 10 procent. De cijfers zijn afkomstig van Gfk Retail and Technology.

De dure groep smartphones, die meer dan 500 euro kosten en waar de vlaggenschepen van diverse fabrikanten onder vallen, is verkleind van 41 procent naar 32 procent van het totale aantal verkochte smartphones. Deze groep is echter nog altijd wel verantwoordelijk voor 52 procent van de omzet. Uiteraard zegt dit nog niets over de winst die gemaakt wordt.

De prijscategorie van 100 tot 300 euro blijft op 38 procent staan, wat overeenkomt met dezelfde periode in 2012. Een luttele 2 procent van de smartphones die verkocht worden kosten onder de 100 euro.

Er werd overigens gekeken naar zowel losse toestelverkoop als smartphones die bij een abonnement geleverd worden. Er is een subsidieregeling voor smartphones bij een abonnement, waarmee consumenten een aanzienlijke korting kunnen krijgen op een smartphone. Gfk rekent dan echter alsnog de aanschafwaarde en niet de daadwerkelijk betaalde prijs door de consument, die in essentie per maand het toestel afbetaalt. Losse toestelverkoop is gestegen de afgelopen tijd. Dat zou wellicht kunnen verklaren waarom er meer toestellen uit de middencategorie worden verkocht, want mensen letten over het algemeen meer op de kosten van een smartphone als zij deze in één keer moeten ophoesten.

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: onderzoek, mid-range smartphones

Nieuws headlines

Laatste reactie