NASA lanceert onderzoekssatelliet voor zonnestormen

Boven de Stille Oceaan is door NASA een raket gelanceerd die een satelliet bevat waarmee de zon de komende twee jaar onderzocht wordt. Het idee is om meer te weten te komen over zonnestormen en de gevolgen daarvan. Zonnestormen kunnen bijvoorbeeld schade toebrengen aan elektronica.

NASA heeft een Pegasus-raket gelanceerd die een satelliet bevat waarmee onderzoek naar de zon zal worden gedaan. Op ruim 10 kilometer hoogte werd deze gelanceerd boven de Stille Oceaan. De satelliet IRIS (Interface Region Imaging Spectrograph) zal in een baan rond de zon gaan draaien op een afstand van ongeveer 650 kilometer van de Noordpool. De satelliet weegt 200 kilo en is 2 meter lang.

Het doel van de satelliet is om het verschijnsel van zonnestormen nader te bestuderen. Daar weet de wetenschap in verhouding nog erg weinig vanaf, hoewel de mate van zonneactiviteit inmiddels in algemene zin wel met redelijke zekerheid voorspeld kan worden.

Met de telescoop van de satelliet zullen foto’s worden gemaakt van de zone tussen de corona-atmosfeer (waar de satelliet vliegt) en de oppervlakte van de zon. Zo moet er informatie vergaard worden over zonnewind. Dat is een stroom geladen deeltjes die communicatiesystemen, netwerken en elektronica kan verstoren.

De lancering is zonder problemen verlopen, hoewel de communicatie tussen de satelliet en het vluchtcentrum wel korte tijd uitviel. Toen de satelliet wel goed in zijn baan om de zon was gekomen applaudisseerden alle medewerkers van NASA. De kosten voor het project zijn overigens 182 miljoen dollar. Dat is een schijntje in vergelijking met veel andere projecten van NASA.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten