Nas kopen? Houd rekening met deze ontwikkelingen

Ook op het gebied van nas'en staan de ontwikkelingen niet stil. Iets om rekening mee te houden, wil je een nieuwe nas kopen. Een moderne nas is eigenlijk te beschouwen als een mini-server die je voor allerlei taken kunt inzetten.

De belangrijkste functionaliteit van een nas is nog altijd het opslaan en beschikbaar maken van je bestanden. Maar waar je een aantal jaar geleden je bestanden vooral binnen je netwerk deelde, is een moderne nas meer te beschouwen als een persoonlijke cloud waarbij je overal toegang hebt tot je bestanden.

Zo bieden de grote nas-fabrikanten vanaf overal ter wereld eenvoudig toegang tot je nas via de browser. Synology gaat op hun nieuwste nas-modellen met Synology Office nog een stapje verder en biedt zelfs een tekstverwerker, spreadsheet en presentatieprogramma in de browser. Behalve via de browser is data ook toegankelijk via apps die beschikbaar zijn voor smartphone en tablet.

Virtualisatie

Naast ARM-processors worden ook steeds vaker krachtigere x86-processors toegepast in nas-apparaten, Hierdoor wordt onder andere virtualisatie van andere besturingssystemen mogelijk. Nas-fabrikant QNAP gaat hier het verst mee. Op QNAP’s Virtualization Station kunnen virtuele machines uitgevoerd worden. Hierbij worden diverse besturingssystemen ondersteund waaronder Windows, Linux, Unix en Android. Bedienen kan direct vanuit de browser of via remote desktop.

Op een QNAP-nas kan doorgaans ook een beeldscherm via hdmi worden aangesloten, terwijl invoerapparatuur via usb aangesloten kan worden. Hierdoor kan er ook op de ‘normale’ manier direct op een virtuele machine gewerkt worden alsof de nas een pc is. Ook Asustor ondersteunt met VirtualBox virtualisatie waarbij de nas via de aanwezige hdmi-poort ook direct als pc gebruikt kan worden.

Synology ondersteunt virtualisatie via Virtual Machine Manager waarbij Windows- en Linux-besturingssystemen gebruikt kunnen worden. Net als bij QNAP kan er via de browser of via remote desktop verbinding gemaakt worden. Er zijn echter geen Synology nas-apparaten met een hdmi-uitgang, dus de nas direct als pc gebruiken kan niet.

Nas kopen

© PXimport

X86-architectuur

Een nas is bedoeld om altijd aan te staan waardoor het energieverbruik een belangrijk aandachtspunt is. Vandaar dat in nas-apparaten doorgaans een energiezuinige ARM-processor gebruikt werd. Maar zelfs nu er steeds meer nas-apparaten worden voorzien van een x86-processor, kiezen fabrikanten dan wel voor energiezuinige varianten uit bijvoorbeeld de Intel Celeron-reeks. Die energiezuinige x86-chips zijn evengoed al een stuk krachtiger dan de ARM-processors.

De x86-processors bieden voordelen, want ze zijn krachtiger dan hun ARM-tegenhangers. Zo zal een downloadprogramma voor nieuwsgroepen de downloads bijvoorbeeld sneller controleren en uitpakken. Ook zijn er extra mogelijkheden als virtualisatie van andere besturingssystemen. Let er wel op dat niet iedere nas met een x86-processor ook automatisch virtualisatie ondersteunt, Synology’s DS418Play doet dit bijvoorbeeld niet.

Voorbij gigabit

Een nas-apparaat is minimaal voorzien van één gigabit-netwerkaansluiting. Voor thuis is dat doorgaans meer dan genoeg, maar bij meerdere gebruikers tegelijkertijd loop je wellicht tegen grenzen aan. Link-aggregation zien we ook op de wat meer betaalbare nas-apparaten steeds vaker. De nas is dan voorzien van twee gigabit-netwerkaansluitingen die gecombineerd kunnen worden tot één snellere aansluiting.

Je hebt wel een switch of router met ondersteuning voor link-aggregation nodig. De nas heeft dan meer bandbreedte naar je netwerk waardoor meer gebruikers tegelijkertijd een vlotte verbinding hebben, ook als die gebruikers zelf slechts een gigabit-verbinding hebben. Als het nog sneller moet, zijn er ook al nas-apparaten die geschikt of voorbereid zijn voor 10 Gbit/s. Dit betreft wel de duurdere nas-apparaten.

Verbinding met clouddiensten

Behalve een nas gebruiken we ook massaal clouddiensten om onze bestanden op te slaan en overal toegang te hebben tot die bestanden. Veel clouddiensten laten zich bovendien integreren in Verkenner waardoor je bestanden eenvoudig kunt uploaden. Ook nas-apparaten gaan met hun tijd mee en bieden ondersteuning voor clouddiensten. Die ondersteuning kan ingebakken zijn in de eigen applicaties van de nas-fabrikant of toegevoegd worden via specifieke packages voor een clouddienst. De combinatie nas en clouddienst is erg interessant. Zoals je wellicht weet, is een nas geen back-up en moet je de data die op je nas staat doorgaans ook back-uppen. Een clouddienst kan zo ingesteld worden dat de back-up volledig automatisch verloopt waardoor je er weinig omkijken naar hebt.

De combinatie nas en clouddienst is erg interessant

-

Aansluitingen

Iedere nas is voorzien van een of meerdere netwerkaansluitingen en ook meerdere usb-aansluitingen zijn behoorlijk standaard. Die usb-aansluitingen kunnen gebruikt worden om een externe schijf aan te sluiten om bijvoorbeeld een back-up van de nas te maken of juist om bestanden naar de nas te kopiëren.

Op veel nas-apparaten van QNAP en Asustor zien we daarnaast ook een hdmi-poort en s/pdif-geluidsuitgang. Hierdoor is de nas voor meer taken inzetbaar dan enkel de centrale opslagserver. Een nas met hdmi-poort is als je hem direct op de televisie aansluit ook een mediaspeler. Er wordt dan ook vaak een afstandsbediening mee geleverd. Soms gaat het zelfs nog verder en is de nas dankzij microfooningangen ook nog eens geschikt als karaokeset. Een andere toepassing is het inzetten van de nas als pc.

Oneindige functionaliteit met packages

Met packages breid je de functionaliteit van een nas eenvoudig uit. Vooral Synology, QNAP en Asustor bieden een breed scala aan packages die je selecteert in een app-store. Zo kun je apps installeren om (automatisch) te downloaden of de nas in te zetten als vpn-server, e-mailserver en mediaserver. Interessant is dat packages niet alleen door de nas-fabrikanten zelf aangeboden worden, er zijn ook vele packages die gemaakt worden door andere ontwikkelaars.

Veel van de standaardfunctionaliteit van een nas is tegenwoordig ook uitgevoerd als package waardoor je functionaliteit die je niet nodig hebt eenvoudig kunt verwijderen. Dat je precies zelf kunt kiezen welke packages er geïnstalleerd zijn heeft voordelen, want zo worden er geen bronnen verspeeld aan zaken die je toch niet nodig hebt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten