abonneren

MWC12: ARM is niet bang voor Intel

Het Britse ARM is niet bang marktaandeel te verliezen aan Intel, dat op de Mobile World Congress zijn eerste design-win voor smartphones aankondigde. Intel wil met zijn nieuwe Atom-chips agressief de smartphonemarkt betreden en zoekt daarvoor naar partners.

ARM zelf claimt een comfortabele voorsprong op Intel te hebben, gezien het enorme aantal smartphones, tablets, e-readers en handheld consoles dat op dit moment van de ARM-architectuur gebruik maakt. Ook denkt ARM innovatiever te kunnen zijn dan Intel, juist omdat andere bedrijven de ARM-chipsets ontwikkelen en daarbij verschillende delen van de markt adresseren. Intel kiest juist voor één enkele chipset in een one-fits-all-strategie.

 

Wel is ARM sceptisch dat er meer cores toegevoegd worden; het bedrijf ziet quadcore als een uiterste, omdat het toevoegen van extra cores een nadelig effect op de efficiency van de processor heeft. Softwareoptimalisatie wordt volgens ARM steeds belangrijker, waarbij het Google's Android 4.0 als een voorbeeld noemt. Dit besturingssysteem maakt gebruik van Renderscript, dat applicaties nauwer verbindt aan de grafische cores. ARM denkt wel dat er meer gpu-cores toegevoegd gaan worden en dat cores niet allemaal 'gelijkwaardig' zullen zijn. Een intern 'big.LITTLE'-project moet het mogelijk maken verschillende Cortex-cores in één apparaat te bundelen, zodat het besturingssysteem zelfstandig kan schakelen tussen zware en lichte cores.

 

ARM beoogt ook voet aan de grond te krijgen in de laptopmarkt, die op dit moment nog exclusief aan Intel en AMD is voorbehouden. Op dit moment is de Asus Transformer Prime het enige ARM-apparaat dat een laptop benadert, maar nu Microsoft van plan is met een ARM-versie van Windows 8 te komen, liggen er voor ARM veel kansen om de laptop/notebook-markt te bestormen.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Processoren

Tags: mwc2012

Nieuws headlines

Laatste reactie