abonneren

MWC 2015: Privacy en veiligheid krijgen veel prioriteit bij Samsung

Een van de opvallendste nieuwe features in Samsungs Galaxy S6 is niet het gebogen scherm, of zelfs Samsungs eigen betaalsysteem. Opmerkelijker is dat de telefoon zo veel om veiligheid en privacy draait.

"Hij is mooi, en hij is veilig", kondigde Samsung-ceo JK Shin de S6 aan tijdens een volgeladen evenement. Tussen het gejoel van de honderden journalisten door geeft Shin daar wel aan waar een van de kernen van de nieuwe telefoon ligt: Security en privacy.

Niet sexy

Het is opvallend dat veiligheid zo snel genoemd wordt in de presentatie. Waar 'encryptie', VPN's en andere veiligheidsmaatregelen ooit weinig sexy klonken tijdens een presentatie, is het nu een van de eerste termen uit de mond van Shin. Het laat wel zien dat Samsung er serieus over is.

Knox

Het zijn niet alleen loze woorden: De Galaxy S6 lijkt op het eerste gezicht een erg veilig toestel. Encryptie is mogelijk over de hele drive, en de vingerafdrukscanner is verbeterd. Ook heeft Samsung zijn Knox-technologie in de telefoon gestopt.

Tot voor kort was Knox één van die typische termen die je wel aan zakelijke gebruikers kon uitleggen, maar die je tegen consumenten beslist niet in de mond mocht nemen. Het was een te abstract begrip, te vaag, te oninteressant. Maar sinds een jaar of anderhalf is ook security sexy, dus komt Knox uitgebreid aan bod in Samsungs presentatie.

Virusscanner

Het is niet alleen de Knox-technologie die de S6 een erg veilig toestel maakt. Intel gaf namelijk al aan dat het zijn McAffee-virusscanner standaard gratis meelevert op de toestellen. Dat zou geen bloatware zijn, maar een geïntegreerde dienst die bovendien altijd gratis blijft. Of je dat echt nodig hebt, blijft wel de vraag, maar het geeft wel aan waar Samsung naartoe wil.

Standaard

Het is lastig die beveiliging naar de consument te brengen. Dat weet Samsung net zo goed als ieder ander. De Galaxy S6 zou daar verandering in moeten brengen, en zou wel eens de nieuwe standaard kunnen worden in hoe belangrijk veiligheid wordt voor telefoons.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: Mwc