Multi-process Firefox sneller en stabieler in versie 54

firefox versie 54
Mozilla rolt een nieuwe versie van Firefox uit waarbij de verschillende browser-onderdelen in meer aparte processen worden geladen. Vanaf versie 54 is de browser daardoor sneller en stabieler dan voorheen.

Eind vorig jaar ging Firefox op de schop en werd de web-inhoud losgekoppeld van de gebruiksinterface. Daarvoor werden twee aparte processen aangemaakt, waar de browser eerder één proces besloeg. Vanaf versie 54 worden ook tabbladen in aparte processen geladen.

Andere browsers maken al langer van dit principe gebruik, met Chrome als bekenste voorbeeld. Die browser is echter een notoire geheugenvreter, juist omdát er zoveel processen in de lucht worden gehouden. Mozilla lost dit op door standaard een limiet van vier processen in te stellen, waarin Chrome het aantal processen oneindig is. Gevolg: hoe meer websites er open staan, hoe trager de browser wordt.

Vergelijking

De reden waarom Mozilla zo lang deed over de overstap naar een multi-process browser, is omdat het bedrijf niet in dezelfde valkuil wilde stappen. Met deze nieuwe aanpak van maximaal vier processen verbruikt Firefox minder RAM dan Chrome, Edge en Safari, terwjil de browser toch vlotter functioneert. Ook omdat de verschillende processen verschillende processorkernen aan kunnen spreken.

Wie meer dan genoeg RAM overheeft, kan er overigens voor kiezen om de limiet van vier processen op te heffen. Dat kan door in de browser about:config te typen en daar de waarde dom.ipc.processCount te verhogen.

Geschreven door: Randolf Bouwma op

Category: Nieuws

Tags: chrome, internet, firefox