Mozilla brengt smartphones uit met eigen OS

Mozilla gaat in februari twee Firefox-smartphones uitbrengen met een eigen Firefox OS genaamd Peak en Keon. De toestellen zijn gericht op het lage prijssegment.

In samenwerking met Geeksphone wil Mozilla twee smartphones uitbrengen met bescheiden specificaties. Mozzilla kondigde dat dinsdag aan op het eigen blog. De smartphones gaan Peak en Keon heten en zijn gericht op het lage prijssegment, omdat Mozilla zich op de prepaid-markt wil storten.

Firefox OS

Opvallend is verder dat de toestellen gaan draaien op een eigen besturingssysteem van Mozilla, genaamd Firefox OS. Dit besturingssysteem is volledig gebouwd met open web-standaarden. HTML5 applicaties kunnen geprogrammeerd worden om telefoon-functies aan te spreken. Zo kunnen ze de telefoon laten vibreren, een telefoontje plegen of tekstberichten sturen.

Mozilla doet op zijn blog een oproep aan ontwikkelaars om voor het Firefox OS platform te gaan ontwikkelen. De redenen dat ontwikkelaars dat zouden moeten willen volgens Mozilla zijn de vrijheid die ontwikkelaars behouden (geen vendor lock-in), de simpliciteit van het systeem en het feit dat door Firefox OS te ondersteunen, je ook de openheid van het web steunt. Voor dat laatste breekt Firefox immers een lans.

Specs

De smartphones Keon en Peak zullen beide 4 GB opslaggeheugen krijgen en 512 MB RAM-geheugen. De goedkopere variant Keon zal verder een 3,5 inch-scherm krijgen, een Qualcomm Snapdragon S1 1 GHz processor herbergen, een 3 megapixel-camera behuizen en hij zal een MicroSD-slot hebben.

De krachtigere Peak zal een 4,3 inch-scherm hebben met een scherm met QHD-resolutie, wat neerkomt op 960 x 540 pixels. Hij zal draaien op een Qualcomm Snapdragon S4 1,2 GHz dualcore-processor en een 8 megapixel-camera meekrijgen.

Prijzen zijn nog niet bekend, maar de smartphones moeten wel in februari al te verkrijgen zijn.

Bron: Mozilla

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten