abonneren

Mobiele Windows 10-build 10572 maakt synchroniseren van notificaties met desktop mogelijk

Een nieuwe build van Windows 10 maakt het voor het eerst mogelijk berichten te synchroniseren tussen telefoons en desktops. Microsoft belooft al ruim een jaar dat die feature komt, en maakt dat in een nieuwe mobiele Technical Preview eindelijk mogelijk.
Microsoft rolt de Technical Preview, build 10572, vanaf vandaag uit onder Windows Insiders. Het gaat om een experimentele build die verre van stabiel is, maar wel een aantal interessante functies heeft.

Notificatiesynchronisatie

De meest opvallende is de synchronisatie van notificaties. Dat werkt voorlopig alleen met sms'jes en gemiste telefoongesprekken. Wanneer je daar in Windows 10 een melding van krijgt, verschijnt die in de nieuwe build ook in je Actiecentrum op je desktop.

Technical Previews

Daarvoor moet je naast de meest actuele mobiele preview ook op je desktop de recente Technical Preview draaien - dat is op dit moment build 10565. Die is alleen nog verkrijgbaar voor Windows Insiders, specifiek die in de Fast Ring.

Onstabiel

Microsoft waarschuwt wel dat de mobiele build nog erg onstabiel is. Er zitten nog meerdere bugs in waardoor het systeem niet goed draait, en het is niet mogelijk om zomaar te upgraden. Gebruikers die de build willen hebben, moeten eerst terug downgraden naar Windows 8.1, en van daaruit weer naar boven gaan. Dat moet in toekomstige build 10575 weer verholpen worden.

Lang beloofd

Microsoft belooft al sinds de aankondiging van Windows 10 (inmiddels meer dan een jaar geleden) dat het mogelijk wordt notificaties te synchroniseren met de desktop. Tot nu toe bleef de ontwikkeling van mobiele builds van Windows 10 sterk achter op die van de desktop, maar de laatste weken maakt Microsoft een inhaalslag. Dat moet ook wel, want in december moet Windows 10 definitief klaar zijn voor mobiele apparaten.

Kleine verbeteringen

Er zitten naast de synchronisaties ook wat andere verbeteringen in het OS: Zo is Skype meer geïntegreerd in onder andere de bel- en sms-apps, en kan Cortana net wat meer acties uitvoeren zoals het boeken van een Uber-taxi of het opzoeken van filmtijden.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Windows 10

Tags: windows 10 technical preview, windows 10 mobiel, build 10572