Mobiele cyberdreigingen in 2014 flink gestegen

In 2014 zijn fors meer cyberaanvallen gericht geweest op mobiele apparaten. 295.500 nieuwe programma's staan garant voor krap drie keer meer dreigingen dan een jaar geleden.

Dat blijkt uit onderzoek van beveiliginsfirma Kaspersky, dat onder meer bekend is van zijn antivirus-software. Het bedrijf ontdekte negen keer zoveel trojans die gericht zijn op mobiel bankieren dan in 2013, meer dan 12.000 in totaal. Ook Bitcoin-portemonnees worden graag leeggeroofd.

De dreigingen zijn dan ook telkens vaker gericht op financiën. 53 procent van de aanvallen probeerde mobiele gebruikers geld af te troggelen, bijvoorbeeld via sms'jes. Een op de vijf Android-bezitters heeft dit jaar minstens eenmaal met een mobiele dreiging te maken gehad.

Alarmerend

Virussen die zich richten op mobiele apparaten zijn in opkomst sinds 2011 en volwassen geworden in 2013, verklaart Kaspersky. In 2014 is het hek van de dam en zijn de aanvallen gericht op geld verdienen. "De ontwikkeling ervan gaat in een alarmerend tempo door," aldus het bedrijf.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Security

Tags: malware