abonneren

Mobiel betalen vanaf deze zomer ingevoerd

De banken ABN Amro, ING en Rabobank testen vanaf deze zomer mobiel betalen in Leiden. Consumenten kunnen bij deze proef betalingen doen met hun smartphone die van NFC is voorzien. De rest van Nederland volgt naar verwachting vanaf eind 2013.

De introductie van mobiel betalen wordt voorzichtig gestart met rond de 1.000 consumenten met een bankrekening bij een van de drie deelnemende banken en een mobiele aansluiting bij KPN. Het is de bedoeling dat zij met hun smartphone bij een groot aantal winkels en horecagelegenheden kunnen betalen in het centrum van Leiden.

De Rabobank verwacht dat het afrekenen met een mobieltje de pinpas en het contante geld snel zullen vervangen, maar het is niet duidelijk of de klant moet betalen voor de dienst. 'Voor de proef in Leiden worden sowieso geen kosten berekend. Daarna is het aan de betreffende bank of consumenten moeten betalen', zegt Jeroen Verrijdt van de Rabobank tegen De Telegraaf.

NFC
Met alleen een mobiele aansluiting bij KPN is de consument er nog niet. Deze moet een nieuwe simkaart en een applicatie aanschaffen die de betalingen mogelijk maken. Bovendien moet de smartphone geschikt zijn voor Near Field Communication (NFC), dat de communicatie verzorgt met de contactloze betaalautomaat. De consument rekent af door de mobiele telefoon tegen de betaalautomaat te houden. Kleine bedragen worden direct afgerekend, maar zodra het bedrag boven de 25 euro uitkomt moet de klant een pincode invoeren.

Contactloze betaalautomaat
De contactloze betaalautomaat bij de winkelier kan ook worden gebruikt voor andere contactloze Maestro of V PAY betalingen met een smartphone of contactloze betaalpas, meldt de Rabobank. Volgens deze bank is de veiligheid van de betaling vergelijkbaar met het huidige pinnen, en noemt als bijkomend voordeel dat winkeliers meer klanten kunnen helpen in korte tijd.

Samenwerkingsverband
Voor de introductie van mobiel betalen hebben de drie banken het samenwerkingsverband Mobiel Betalen Nederland (MBN) opgericht. Dit samenwerkingsverband rolt mobiel betalen in Leiden uit, samen met KPN en Mastercard. MBN blijft actief totdat de introductie in Leiden is afgerond. Dit zal naar verwachting eind 2013 zijn. Daarna zullen de banken ieder voor zich mobiel betalen in de rest van Nederland gefaseerd invoeren. Nu.nl schrijft dat daarbij eind dit jaar ook Vodafone en T-Mobile worden betrokken.

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: NFC, smartphones, Mobiel Betalen

Laatste reactie