abonneren

Minder illegale downloads door Spotify

De piraterij in Nederland is de afgelopen jaren afgenomen in Nederland. Dat zou komen door Spotifys muziek-streaming-dienst.

Downloaden van muziek en films is in Nederland legaal maar dat is een doorn in het oog van organisaties als BREIN. Zoals BREIN zelf op de eigen website aangeeft: BREIN speurt naar on- en offline piraterij, neemt civiele actie en levert informatie en expertise voor strafrechtelijke actie. Een groot succes boekte Tim Kuik, directeur van BREIN, door het via de rechter afdwingen van het afsluiten van The Pirate Bay door Nederlandse providers.

Tim Kuik stelde het gebruik van The Pirate Bay met  80% was afgenomen in Nederland. Er zijn echter verschillende manieren om via omwegen op The Pirate Bay te komen zoals proxy-servers. Nederland zou volgens Torrentfreak in de top 3 staan van proxy-gebruikers. Door diensten als Spotify is er nu een betaald alternatief voor het downloaden van muziek en volgens Spotify helpt hun dienst dan ook bij het terugdringen van piraterij. Spotify heeft momenteel al 24 miljoen gebruikers waarvan 6 miljoen betalende klanten zijn. Spotify heeft reeds 500 mijoen dollar uitgekeerd aan auteursrechtenorganisaties.

Wij van wc-eend

Spotify doet de uitspraak op basis van eigen onderzoek waar het gedurende zeven maanden aan heeft gewerkt en de titel Adventures in the Netherlands draagt. Het Zweedse bedrijf baseert zich op cijfers van het GfK en metingen van Musicmetric die downloadgegevens van BitTorrent-netwerken analyseert. Via 1,8 miljoen ip-adressen werd in 2012 muziek gedownload via bittorrent-netwerken. Hoewel het dus niet bijvoorbeeld de downloads uit nieuwsgroepen meetelt, worden de meeste downloads in Nederland toch via bittorrent gedaan waardoor het toch een goed beeld zal geven. 

Nederland zou volgens Spotify de grootste groei van digitale muziek (66%) hebben laten zien in heel West-Europa. Sinds de introductie in 2006 van Spotify in thuisland Zweden is internetpiraterij volgens de muziekdienst met 25% gedaald. Die succesformule lijkt zich nu ook in Nederland te bewijzen. Toch snapt Spotify ook dat er andere factoren een rol hebben gespeeld, waaronder de eerder genoemde afsluiting van het populairste bittorrent netwerk: The Pirate Bay.

Niet alle artiesten tevreden met legaal alternatief

Ondanks dat Spotify naar eigen zeggen de piraterij terugdringt en een legaal alternatief wil zijn voor illegaal downloaden, zijn sommige artiesten toch niet tevreden met de legale muziekdiensten. Zo liet Thom Yorke, frontman van Radiohead, onlangs weten dat hij het verdienmodel maar niets vindt. Het zou beginnende artiesten niets opleveren. Maar dat kan ook gezegd worden van gedownloadde muziek van bittorrent natuurlijk. En daar maakt het niet uit hoe vaak je gedownload wordt, je blijft niets ontvangen terwijl een beginnend artiest op Spotify wel door kan groeien en meer kan verdienen naarmate zijn muziek vaker beluisterd wordt.

Geschreven door: Martijn Verkuil op

Category: Nieuws, Streaming media

Tags: Muziek, piraterij

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord