abonneren

Microsoft: Windows Phone 8 gebaseerd op Windows 8

Microsoft heeft de komende versie van het besturingssysteem voor smartphones: Windows Phone 8, nu officieel aangekondigd. Belangrijk: bestaande toestellen kunnen niet worden opgewaardeerd. Windows Phone 8 is gebaseerd op de kern van Windows 8.

Met de officiële aankondiging van Windows Phone 8, voorheen bekend onder de codenaam Apollo, maakt Microsoft de toekomst van het mobiele besturingssysteem Windows Phone en Windows RT voor tablets duidelijk. Windows Phone 8 is sterk geïntegreerd met Windows 8. Zo is Windows Phone 8 niet langer gebaseerd op de embedded versie van Windows ook wel Windows CE genoemd. Windows Phone 8 is straks gebaseerd op de basismodulen (kernel) van Windows 8. In essentie is het straks dus hetzelfde besturingssysteem. Dit maakt het ontwikkelaars makkelijker om toepassingen voor alle Windows platformen te maken.

Voor de gebruiker wordt het makkelijker heen en weer te schakelen van het ene apparaat naar het andere. Of je nu een smartphone, een tablet, een laptop of een desktop gebruikt, het ziet er straks hetzelfde uit en je kunt makkelijker met dezelfde toepassingen doorwerken.

Windows Phone 8 wordt in het najaar verwacht, na de officiele introductie van Windows 8.

Nieuw in Windows Phone 8

Belangrijkste kenmerken van Windows Phone 8 is dat het schaalbaar is. Zo worden er meer schermgroottes onderdersteund ( tot 1280 x 768 (wxga)) en wordt het gebruik van multicore-processoren van 2 tot 64 cores mogelijk.

Uiterlijke veranderingen is een verbeterd en groter startscherm en een derde formaat voor de gebruikte tegels. Er komt ondersteuning voor een microSD-kaart als geheugenuitbreiding. Ook Near Field Communicatio (NFC)-ondersteuning zal beschikbaar zijn met toepassingen voor het delen van informatie via NFC, of het gebruik van de telefoon als digitale portemonnee.

De multitaskingfunctionaliteit zal verbeterd worden, waardoor bijvoorbeeld voip-gebruik op de achtergrond mogelijk wordt. De mogelijkheden voor app-ontwikkeling worden uitgebreid. Zo wordt gebruik van DirectX en coderen in C/C++ voor bijvoorbeeld games ondersteund.

Voor zakelijk gebruik komen er speciale voorzieningen met versleuteling, en beveiliging.

Zie het promofilmpje voor het nieuwe Windows Phone startscherm:

Internet Explorer 10

Internet Explorer 10 zal straks op alle Windows-uitvoeringen aanwezig zijn. Zowel op Windows 8, Windows Phone 8 als Windows RT. Gelijke gebruikersinterface, voorkeuren, een favorieten op alle plaatsen waar je de browser gebruikt. Er bestaan veel reserves over de Internet Explorer browser, maar het is ondertussen duidelijk dat Internet Explorer 10 meer voldoet aan de internet standaarden dan alle eerdere versies van Internet Explorer. Ook is Microsoft de eerste die kiest voor de veiligheid van de gebruiker door standaard de “niet volgen” optie aan te zetten.

Windows Phone 7.8

Microsoft zal voor geen enkel bestaand Windows Phone-toestel een upgrade uitbrengen. Ook niet voor het huidige paradepaardje van Nokia de Lumia 800. De hardwareeisen voor Windows Phone 8 verschillen behoorlijk van Windows Phone 7. Om de huidige gebruikers tegemoet te komen zal er voor de bestaande toestellen en update komen naar Windows Phone 7.8 die er voor zorgt dat de uiterlijke kenmerken overeenkomen. Zo zal het startscherm van Windows Phone 7.8 er uitzien als dat van Windows Phone 8 en zullen de aanpassingsmogelijkheden van de tegels ook beschikbaar komen. Of de huidige Windows Phone gebruikers tevreden zullen zijn met deze voornamelijk cosmetische upgrade, dat is de vraag.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie