abonneren

Microsoft vraagt gebruikers om Edge toch standaard-browser te maken

Microsoft wil heel, heel graag dat je de nieuwe Edge-browser gaat gebruiken. In de nieuwe Technical Preview van het besturingssysteem krijg je namelijk een pop-up te zien wanneer je je browser verandert naar Chrome of Firefox, waarin je wordt gevraagd of je alsjeblieft niet toch Edge wil gebruiken.
As je vervolgens wil wisselen van browser, lukt dat niet in het menu zelf. In plaats daarvan wordt je doorgestuurd naar de website van Edge.

Nieuwe browser

Edge is de nieuwe browser van Windows 10, waarin het onder andere mogelijk is om aantekeningen te maken op een pagina via OneNote, en om dingen op te zoeken via de geïntegreerde Cortana.

Lees ook onze review van Edge.

Geen add-ons

Toch ontbreken er op dit moment nog veel functionaliteiten in de browser - niet in de minste plaats ondersteuning voor add-ons en plugins zoals die er wel voor Firefox en Chrome zijn. Met name daarom zullen niet veel gebruikers van die browsers overstappen op Edge.

Weinig marktaandeel

Volgens recente cijfers heeft Edge nog niet veel marktaandeel. Hoewel het de standaard-browser van Windows 10 is, lijken gebruikers toch voor hun oude browsers te kiezen. Edge zou daarom slechts 3% van de browsermarkt hebben.

'Dwingen'

Dat weerhoudt Microsoft er niet van gebruikers alsnog te 'dwingen' om Edge te gebruiken. In eerdere Technical Preview van het OS was het überhaupt niet mogelijk om te standaardbrowser te vervangen, en in latere versies kon dat alleen via het omslachtige instellingen-menu. Daar waren browser-makers als Mozilla en Google niet blij mee.

Andere apps

Windows 10 doet overigens hetzelfde bij andere standaard-apps, zoals Groove Music en de eigen videospeler. Probeer je die te veranderen naar bijvoorbeeld VLC, dan krijg je ook een pop-up te zien.

Technical Preview

Het gaat nog om een functie die in een experimenteel deel van het besturingssysteem zit. Die wordt nu uitgerold onder Windows Insiders. Het gaat daarbij om een test, waarvan Microsoft later kijkt of het ook in de definitieve versie van Windows 10 komt te zitten.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Windows 10

Tags: Edge, Windows

Nieuws headlines

Laatste reactie