Microsoft verrast met HoloLens

Microsoft heeft bij zijn presentatie over Windows 10 nog ‘one more thing’ onthuld: de HoloLens. Deze cyberbril projecteert hologrammen op de doorkijkbare glazen waardoor het augmented reality oplevert.

De HoloLens valt te beschouwen als een combinatie van de goede elementen van de virtual reality-bril Oculus Rift en de Glass-bril van Google. Laatstgenoemde is juist vorige week geschrapt in de huidige vorm en het onderzoeksproject is stopgezet. Eerstgenoemde cyberbril is eerder dit jaar opgekocht door ‘s werelds grootste social network: Facebook. Terwijl elektronicagigant Sony aan een eigen cyberbril werkt en Android-reus Samsung samenwerkt met Oculus, doet Microsoft nu ook mee.

De toekomst zien

De maker van veelgebruikte software (Windows en Office) plus bekende gameconsole (Xbox) ziet toekomst in andere soorten interfaces voor computers en cloudsystemen. Daarvoor heeft het de HoloLens ontwikkeld, die het woensdagavond 21 januari uitgebreid heeft gedemonstreerd. Vooraf is er geen informatie uitgelekt. Het is nog niet bekend wanneer de augmented reality-bril van Microsoft uitkomt en wat het dan gaat kosten. De belangstelling op social media is al gelijk opgelaaid.

De HoloLens is géén accessoire voor een smartphone of pc, maar bestaat uit een geheel zelfstandige computer. Dit apparaat is dus compleet met processor, grafische chip, een speciale chip voor de holografie en meer. Daarnaast is het uitgerust met de mogelijkheid om geluid ruimtelijk te kunnen weergeven, zodat een gebruiker hologrammen ‘achter zich’ kan horen. De HoloLens heeft diverse sensors aan boord om de positie van zijn drager én diens omgeving accuraat te kunnen bepalen.

Geschreven door: Jasper Bakker op

Category: Nieuws, Wearables

Tags: augmented reality, cyberbril