Microsoft toont nieuwe Surface 3 - zónder ARM

De net onthulde Surface 3 luidt het einde in van het ARM-avontuur voor Windows. De nieuwste tablet van Microsoft heeft een Intel Atom-processor en draait ‘het echte Windows’.

Microsoft onthult zijn nieuwe instapmodel tablet-pc. Deze metgezel voor de eerder al uitgebrachte Surface Pro 3 heeft net zoals zijn grote broer een Intel-processor. Dit in tegenstelling tot de vorige twee instaptablets in de Surface-lijn. De Surface RT en de Surface 2 hadden een energiezuinige ARM-processor, net zoals iPads en de diverse Android-tablets op de markt. Microsoft is aan zijn ARM-avontuur begonnen om mee te kunnen gaan met de oprukkende tabletconcurrentie van Apple en Google.

Twee keer eerder ARM

De vorige twee instapmodellen in Microsofts eigen tabletreeks draaiden op hun ARM-chips geen gewoon Windows. De code van dat besturingssysteem en de daarop werkende pc-programma’s zijn immers gemaakt voor x86-processors, zoals die van Intel en AMD. Voor ARM-tablets heeft Microsoft een aparte uitvoering van Windows gemaakt, die het oorspronkelijk Windows RT noemde. Deze variant van Windows 8 (en 8.1) kan geen gewone applicaties draaien. RT is geheel aangewezen op de nieuwe apps die zijn gemaakt voor de Metro-ondergrond, die zijn debuut heeft gemaakt in Windows 8.

De nu officieel aangekondigde Surface 3 heeft een nieuwe quadcore Atom-processor van Intel. Het draait dan ook de reguliere uitvoering van Windows 8.1, die wel compatibel is met bestaande pc-programma’s. Zodra Windows 10 aankomende zomer uitkomt, zal de Surface 3 een gratis upgrade krijgen naar die nieuwe versie.

Geheugen- en opslagkeuzes

Microsofts nieuwe tablet haalt met zijn x7-chip en 10,8 inch HD multitouch-scherm op een volle acculading maximaal tien uur aan gebruik. Dat is dan voor het afspelen van video, meldt Microsoft. Het apparaat heeft een schermverhouding van 3 bij 2 en is vanaf 7 mei in Nederland verkrijgbaar vanaf 609 euro.

De Windows-maker brengt gelijk diverse configuraties uit. Deze verschillende uitvoeringen beslaan niet alleen geheugen (2 of 4 gigabyte) en opslagcapaciteit (64 of 128 gigabyte), maar ook connectiviteit. Naast een regulier WiFi-model komt de Surface 3 ook in een 4G-model uit. Ondersteuning voor 4G-netwerken was voorheen een onderscheidend kenmerk van de Lumia 2520-tablet die Nokia had uitgebracht, vlak voordat het door Microsoft was overgenomen. De 2520 is eerder dit jaar geschrapt.
 

Geschreven door: Jasper Bakker op

Category: Nieuws, Tablets

Tags: