abonneren

Microsoft schakelt Autorun definitief uit

In Windows Update zit deze week een update voor oudere versies van Windows, die een einde maakt aan de Autorun-functionaliteit van usb-sticks of andere draagbare media. Tot voor kort voerden oude Windows-versies zonder mokken de informatie in het autorun.inf-bestand uit, iets waar door malware op grote schaal misbruik van werd gemaakt.
In Windows 7 was Autorun al van het begin af aan uitgeschakeld.

 

 

Gebruikers van oude Windows-versies moesten handmatig aanpassingen uitvoeren om de Autorun-functionaliteit uit te schakelen. Door nu een update via Windows Update uit te brengen, is Microsoft ervan verzekerd dat miljoenen gebruikers nu ineens beschermd zijn tegen malware die van deze truuk gebruik maakte. Dat Microsoft niet al eerder met Autorun stopte komt door weerstand van fabrikanten, die Autorun vaak gebruiken om hun drivers of software te installeren.

 

Toch vinden veel mensen dat de veranderingen in het Autorun-beleid niet ver genoeg gaan. Zo worden cd's en dvd's nog wel automatisch uitgevoerd. Microsoft noemt het gevaar hiervan zeer klein, omdat deze mediasoorten niet (gemakkelijk) beschrijfbaar zijn, in tegenstelling tot usb-sticks.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Security

Tags: