Microsoft neemt Nokia over voor 5,44 miljard euro

Indien de aandeelhouders van Nokia ermee instemmen en de mededingingsautoriteiten geen roet in het eten gooien, is de overname van Nokia door Microsoft begin 2014 een feit.

Er waren al langer geruchten dat Microsoft interesse had om Nokia over te nemen maar verder dan een samenwerkingsverband is het nooit gekomen. Nokia levert exclusief Windows Phone op hun smartphones maar opereerde nog altijd onafhankelijk van de softwaregigant. Microsoft betaalt 3,79 miljard euro voor de apparaten- en dienstenafdeling en 1,65 miljard voor het gebruik van patenten van Nokia. Er blijft daarnaast niet heel veel over dus Nokia wordt bijna in zijn geheel opgeslokt door Microsoft. Nokia behoudt nog wel zijn naam en gaat zich richten op netwerkinfrastructuur. De namen van de nieuwe smartphones zullen de naam Microsoft dragen i.p.v. Nokia (dus 'Microsoft Lumia'). De oudere modellen blijven de Nokia-naam behouden.

 

Stephen Elop nieuwe baas Microsoft?

De 32.000 man die op de loonlijst staan van Nokia komen nu voor Microsoft te werken. Stephen Elop, grote baas van Nokia, wordt opgevolgd door Risto Laevi Siilasmaa. Elop zelf zou mogelijk de positie van Steve Ballmer kunnen overnemen. Steve Balmmer bevestigde dat Elop van een externe kandidaat voor de CEO-functie nu een interne kandidaat is geworden. Steve Ballmer kondigde onlangs aan Microsoft te verlaten dus de positie van CEO komt binnen een jaar vrij. Elop is geen onbekende van Microsoft want voor zijn tijd bij Nokia werkte hij al voor Microsoft.

 

Nokia al langere tijd in zwaar weer

Erg voortvarend is het Nokia niet vergaan; het bedrijf verloor de afgelopen kwartalen meer dan 5 miljard euro. De aandelenkoers is op het moment van schrijven gestegen met 36% terwijl het aandeel Microsoft daalt met 0,45%. Microsoft wil door de overname van Nokia zijn marktaandeel vergroten op de mobiele markt. 

Geschreven door: Martijn Verkuil op

Category: Nieuws, Organisatie

Tags: