abonneren

Microsoft doet Nokia-phones van de hand

Microsoft verkoopt de eerder opgekochte bedrijfstak voor Nokia-gsm’s nu weer door. De Chinese fabrikant Foxconn is één van de kopers.

De Nokia-toestellen gaan deels over naar een dochteronderneming van productiegigant Foxconn, die naast fabricage voor derden zoals Apple ook meer ambities heeft om zelf producten op de markt te brengen. Microsoft verkoopt zijn business voor gsm-toestellen aan Foxconn-dochter FIH Mobile, waarbij ook een vers opgericht Fins bedrijf is betrokken. Dit HMD Global is opgezet om mobiele telefoons en tablets met het Nokia-merk weer in de wereldwijde consumentenmarkt te zetten.

Dumbphones

De Finse firma heeft hiervoor ook een overeenkomst gesloten met landgenoot Nokia voor gebruik van de bekende merknaam, maar ook voor essentiële patenten op gsm-technieken. HMD en FIH betalen Microsoft 350 miljoen dollar voor de gsm-activiteiten die voorheen van Nokia waren. In totaal gaan zo’n 4.500 werknemers over naar de Foxconn-dochter, meldt Microsoft, waarbij ook een Vietnamese fabriek meegaat.

Windows-maker Microsoft had het telefoniedeel van het Finse Nokia opgekocht voor de Lumia-smartphones en kreeg daarbij ook  de zogeheten feature phones in handen. Deze klassieke gsm’s (ook wel dumbphones genoemd) zijn wereldwijd nog wel in gebruik, met name in ontwikkelende markten. Daar kunnen de kosten van smartphones nog te hoog zijn, maar kan ook de benodigde telecominfrastructuur nog ontbreken.

Lumia blijft bij Microsoft

De terugkeer van Nokia-toestellen naar de markt is al geruime tijd in aantocht geweest, waarbij geruchten, hints en bevestigingen zijn gegeven. Microsoft behoudt nu wel de Lumia-smartphones en zegt die te blijven ondersteunen. Daarnaast verklaart het softwarebedrijf dat het Windows 10 Mobile blijft ontwikkelen en het in licentie verstrekken aan andere smartphonemakers. Daarbij noemt het Acer, Alcatel, de afgesplitste pc-maker HP, Trinity en de door Sony afgestoten pc- en smartphonetak VAIO.
 

Geschreven door: Jasper Bakker op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: Foxconn, Mobiel, Nokia, Telefoon, Mobieltje, Gsm, dumbphone

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord