Microsoft doet Nokia-phones van de hand

Microsoft verkoopt de eerder opgekochte bedrijfstak voor Nokia-gsm’s nu weer door. De Chinese fabrikant Foxconn is één van de kopers.

De Nokia-toestellen gaan deels over naar een dochteronderneming van productiegigant Foxconn, die naast fabricage voor derden zoals Apple ook meer ambities heeft om zelf producten op de markt te brengen. Microsoft verkoopt zijn business voor gsm-toestellen aan Foxconn-dochter FIH Mobile, waarbij ook een vers opgericht Fins bedrijf is betrokken. Dit HMD Global is opgezet om mobiele telefoons en tablets met het Nokia-merk weer in de wereldwijde consumentenmarkt te zetten.

Dumbphones

De Finse firma heeft hiervoor ook een overeenkomst gesloten met landgenoot Nokia voor gebruik van de bekende merknaam, maar ook voor essentiële patenten op gsm-technieken. HMD en FIH betalen Microsoft 350 miljoen dollar voor de gsm-activiteiten die voorheen van Nokia waren. In totaal gaan zo’n 4.500 werknemers over naar de Foxconn-dochter, meldt Microsoft, waarbij ook een Vietnamese fabriek meegaat.

Windows-maker Microsoft had het telefoniedeel van het Finse Nokia opgekocht voor de Lumia-smartphones en kreeg daarbij ook  de zogeheten feature phones in handen. Deze klassieke gsm’s (ook wel dumbphones genoemd) zijn wereldwijd nog wel in gebruik, met name in ontwikkelende markten. Daar kunnen de kosten van smartphones nog te hoog zijn, maar kan ook de benodigde telecominfrastructuur nog ontbreken.

Lumia blijft bij Microsoft

De terugkeer van Nokia-toestellen naar de markt is al geruime tijd in aantocht geweest, waarbij geruchten, hints en bevestigingen zijn gegeven. Microsoft behoudt nu wel de Lumia-smartphones en zegt die te blijven ondersteunen. Daarnaast verklaart het softwarebedrijf dat het Windows 10 Mobile blijft ontwikkelen en het in licentie verstrekken aan andere smartphonemakers. Daarbij noemt het Acer, Alcatel, de afgesplitste pc-maker HP, Trinity en de door Sony afgestoten pc- en smartphonetak VAIO.
 

Geschreven door: Jasper Bakker op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: foxconn, mobieltje, gsm, mobiel, nokia, dumbphone, telefoon