}
abonneren

Microsoft-compatibiliteit blijft werk voor jarig LibreOffice

LibreOffice heeft een nieuwe versie uitgebracht, die vooral gemaakt is voor betere compatibiliteit met de bestandsformaten van Microsoft Office. Versie 4.3.2 komt uit net voor de vierde verjaardag van het open source-kantoorpakket.

The Document Foundation heeft LibreOffice 4.3.2 uitgebracht, die per direct gratis is te downloaden. Het merendeel van de verbeteringen in deze releaseronde “is gericht op interoperabiliteit met het lezen of schrijven van Microsoft Office DOCX, XLSX en PPTX bestanden”, meldt de open source-stichting. Uitwisseling van Office-bestanden moet hierdoor beter gaan.

Deze bestandsformaten zijn officieel open standaarden die iedereen zou kunnen ondersteunen. In de praktijk zijn er nog vaak compatibiliteitsproblemen, die LibreOffice nu verder aanpakt in de nieuwe release. Die is een tweede micro-uitgave van de 4.3-reeks die hiermee in totaal ruim 80 verbeteringen krijgt. Voor de voorgaande 4.2-reeks is nu een equivalente zesde micro-uitgave verschenen.


Vier woelige jaren jong

Aanstaande zondag viert LibreOffice zijn vierde verjaardag. In die tijd is de open source-gemeenschap rond dit product gegroeid. Gemiddeld zijn er per maand drie nieuwe ontwikkelaars aangetrokken, aldus The Document Foundation. Recent is nog de steun van processorgigant Intel verkregen. LibreOffice is een aftakking van OpenOffice en is ontstaan in reactie op het ontwikkelbeleid van toenmalig OpenOffice-eigenaar Oracle.

Die softwarereus had het open source-kantoorpakket in handen gekregen met de overname van Sun Microsystems, die de gratis software weer had gebaseerd op de eigen overname van StarOffice. Tijdens de Oracle-periode zijn veel ontwikkelaars ‘overgelopen’ van OpenOffice naar LibreOffice. Later heeft is het oorspronkelijk kantoorpakket overgedragen aan de Apache Foundation, dat eerder flink om donaties verlegen zat.


Lees ook de review van LibreOffice, over de omslag die de 4.x-reeks heeft gebracht.

Geschreven door: Jasper Bakker op

Category: Nieuws, Office

Tags: open source, Compatibiliteit, Bestandsformaten, openxml, interoperabiliteit, ooxml

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI