Microsoft brengt publieke versie Windows 10 IoT Core voor Raspberry Pi uit

Microsoft heeft zijn domotica-variant van Windows 10 vrijgegeven. 'Windows 10 IoT Core' is bedoeld voor mini-pc's zoals de Raspberry Pi, en gebruikt Windows PowerShell om slimme apparaten aan te sturen.

Dat laat de softwaregigant weten op zijn blog. Het was al mogelijk om Windows 10 IoT Core te gebruiken, maar alleen voor Windows Insiders die het programma konden bèta-testen.
 

Domotica

Nu is de domotica-variant van het besturingssysteem opengesteld voor iedereen. Het gaat niet om een variant van het desktop-OS voor kleine computers, maar om een Core OS waarmee het mogelijk is domotica-apparaten aan te sturen.
 

Hello

Zo is het mogelijk slimme beveiligingscamera's te bedienen via het besturingssysteem. Met IoT Core is het bijvoorbeeld mogelijk zulke apparaten te koppelen aan Windows Hello, een speciale inlog-methode die in Windows 10 zit. Op die manier is het onder andere mogelijk een deur te openen wanneer je gezicht voor de camera verschijnt.
 

Talen

De definitieve release heeft volgens Microsoft ondersteuning voor programma's in C++ en Objective C, en Javascript. Ook is het mogelijk tools te maken in Node.js of Python.

De Windows 10 IoT Core werkt op ARM-processoren, en kan naast de Raspberry Pi (Model 2) ook op de Arduino draaien.
 

Universeel systeem

Microsoft wil Windows 10 op zo veel mogelijk apparaten krijgen, en daarmee wordt het lucratief om ook domotica aan te kunnen sluiten op het besturingssysteem. Met een universeel systeem is dat aantrekkelijk voor ontwikkelaars.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Windows 10

Tags: domotica, windows 10 iot core, iot core