'Mensen steken gevonden usb-sticks gewoon in hun computer'

Als je zomaar een usb-stick op straat zou vinden, zou je 'm dan in je computer steken? Veel mensen kunnen hun nieuwsgierigheid niet bedwingen, blijkt uit nieuw onderzoek.

De Universiteit van Michigan, Illinois en onderzoekers van Google deden daaraan mee. 279 usb-sticks werden verspreid over de campus. Binnen zes minuten was de eerste al 'gestolen'.

Bijna allemaal weg

Uiteindelijk is gebleken dat ongeveer de helft van alle usb-sticks daadwerkelijk in computers is gestoken, waarna er door de vinder bestanden mee zijn geopend. Echter, 98 procent van alle verstopte usb-sticks lag niet meer op de plaats waar de wetenschappers ze hadden achtergelaten.

De sticks waren uitgerust met html-bestanden, met daarin img-tags naar bestanden op de servers van de onderzoekers. Zodra zo'n bestand werd geopend op een computer die met internet verbonden was, kregen ze daar melding van. 'Er is daardoor geen code uitgevoerd op de computers van de deelnemers', zo zegt men.

Zonder blikken of blozen

Toch zijn de resultaten schrikbarend. Usb-sticks kunnen gemakkelijk veel schade berokkenen, zo is al vaak gebleken. Via een enquete naderhand ontdekte men dat 68 procent van de usb-vinders geen voorzorgsmaatregelen nam bij het openen van de bestanden. Slechts 16 procent gaf aan de stick eerst te hebben gescand met antivirussoftware.

Bron: Users Really Do Plug In USB Drives They Find (pdf)

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Security

Tags: usb