Megaupload-oprichter blijft op borgtocht vrij

Megaupload-oprichter Kim Dotcom hoeft vooralsnog niet de gevangenis in maar wordt de komende tijd wel strenger in de gaten gehouden. Volgens de rechtbank is de kans dat Dotcom op de vlucht slaat groter, gezien zijn advocatenteam onlangs is opgestapt.

Volgend jaar wordt besloten of Dotcom uitgeleverd moet worden aan de Verenigde Staten, een vonnis dat al sinds 2012 boven het hoofd van Kim hangt. Door dat jarenlang aan te vechten, is de oprichter van Megaupload inmiddels blut. Daardoor kan hij geen advocaten meer betalen.

Verstopt geld

Dotcom werd alsnog op het matje geroepen. Hij zou tegen de regels in contact hebben gehad met een mede-oprichter van Megaupload en geprobeerd hebben een Rolls Royce te verkopen voor 500.000 dollar. Daarnaast zou hij nog meer geld hebben verstopt, wat het risico op een vluchtpoging zou verhogen. Dotcom werd daar door een FBI-agent van beschuldigd. Hij riskeerde dan ook zijn tijd tot de uitleveringsuitspraak uit te moeten zitten in de gevangenis.

Dat hoeft echter niet, zo bepaalt de Nieuw-Zeelandse rechtbank nu. Door een gebrek aan bewijsmateriaal is Kim voorlopig weer op vrije voeten, zover dat kan op zijn borgtocht. Wel mag Dotcom niet meer rondreizen per helikopter of boot, tenzij het openbaar vervoer betreft. Ook moet hij zich niet één, maar twee keer per week melden bij een politiebureau. 

Pestende Verenigde Staten

Dotcom stelt dat hij zijn afspraken altijd is nagekomen en dat het hele circus van de afgelopen dagen weer te wijten is aan de Verenigde Staten, die het maar niet kunnen laten Kim te pesten.

Het land wil Dotcom uitgeleverd en beoordeeld zien rond zijn vermeende auteursrechtenschendingen en witwaspraktijken. "Ik ben wederom aangehouden op basis van leugens," zegt Dotcom. "Dit toont maar weer dat de VS niet volgens de regels speelt in deze zaak en niet te vrtrouwen is."

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Juridisch

Tags: dotcom