Me.ga: Megaupload meets Dropbox

Megaupload-oprichter Kim Dotcom heeft op opzienbarende wijze het nieuws gehaald. Ondanks zijn huisarrest en het juridische steekspel dat zich op dit moment rondom Megaupload afspeelt, gaat hij stug door met de introductie van een nieuwe filesharing website: Me.ga.

Kim Dotcom wordt aangeklaagd door de Amerikaanse overheid. Die beweert dat de Duitser willens en wetens auteursrechten geschonden heeft met zijn filesharingdienst Megaupload. Ook wordt hij aangeklaagd wegens het witwassen van geld en fraude. Dotcom is op dit moment in Nieuw-Zeeland onder huisarrest geplaatst; de Verenigde Staten hebben om uitgelevering gevraagd. In dat land staat hem maximaal 20 jaar gevangenisstraf te wachten.

Toch weerhoudt dit Dotcom er niet van om een nieuwe filesharingdienst te introduceren. Me.ga moet de opvolger van Megaupload worden; de site wordt op 20 januari gelanceerd (precies een jaar na zijn arrestatie) en zal groots inzetten op versleuteling. Zo weten alleen uploaders wat ze delen, niet de beheerders van de site, die daardoor niet verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor de data die op de dienst geplaatst wordt. Wel staat Dotcom het toe dat rechthebbenden zelfstandig materiaal kunnen verwijderen dat hun auteursrechten schendt, op voorwaarde dat zij instemmen met de clausule dat de site zelf niet verantwoordelijk voor het materiaal van zijn gebruikers is.

Me.ga hanteert voor het opslaan van de data zelf niet langer de oude strategie, waarbij data over een aantal servers wordt verspreid. In plaats daarvan kiest Dotcom voor een Dropbox-achtige aanpak waarbij de data in kleine stukken over een enorm aantal hosters wereldwijd wordt verspreid. De doorvoersnelheid ligt hierdoor hoger en de kans op beveiligingslekken wordt verkleind. Ook kunnen servers niet snel meer overbelast raken.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Online opslag

Tags: dropbox