Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord
abonneren

Meerdere Nederlandse ziekenhuizen wel eens getroffen door ransomware

De afgelopen drie jaar zijn minstens vijftien Nederlandse ziekenhuizen wel eens getroffen door ransomware. De schade is vooralsnog gelukkig beperkt gebleven.

Dat meldt de NOS vandaag. Om welke ziekenhuizen het precies gaat is niet bekendgemaakt, omdat men geen slapende honden wil wakker maken. Wanneer hackers immers weten bij welke ziekenhuizen de beveiliging niet op orde is, weten ze ook wie hun volgende doelwit wordt.

Omdat de ziekenhuizen bijna dagelijks backups maken, zou er bij de aanvallen weinig informatie verloren zijn gegaan. Er is slechts één geval bekend waarbij er vertragingen ontstonden in de werkzaamheden vanwege ransomware.

Voor zover bekend is er geen informatie over patiënten buitgemaakt.

Verouderde apparatuur

Aan het onderzoek van de NOS deden 25 ziekenhuizen mee. In 14 gevallen wordt deels nog gebruikgemaakt van computers met Windows XP, een sterk verouderd besturingssysteem waar Microsoft geen updates meer voor uitbrengt. Deze is dan ook kwetsbaarder voor virussen dan bijvoorbeeld Windows 10.

De verouderde hardware wordt over het algemeen niet vervangen omdat er te weinig budget voor is. Een oplossing kan zijn om deze systemen in elk geval los te koppelen van internet, voor zover dat kan.

Geschreven door: Randolf Bouwma op

Category: Nieuws, Security

Tags: Security, Ransomware

Nieuws headlines

dinsdag 16 januari

donderdag 30 november

Laatste reactie