abonneren

Meer info bekend over Google Glass

Google heeft meer bekendgemaakt over het Google Glass-project. De wearable zal binnenkort door het publiek getest worden.

Recentelijk waren er bijeenkomsten voor ontwikkelaars die tijdens Google I/O 2012 een prototype van de slimme Google-bril, Glass, hebben aangeschaft. Over deze bijeenkomsten was nog niet veel naar buiten gekomen en de mogelijkheden die Glass biedt zijn dan ook onduidelijk. Zojuist heeft Google een nieuwe website met informatie over Glass vrijgegeven met daar een oproep voor mensen om zich aan te melden om ook Glass te proberen. Het ‘addertje’ het gras: alleen inwoners van de Verenigde Staten komen in aanmerking én je dient zelf een Explorer-editie van Glass aan te schaffen voor maar liefst $1500.

 

Google Glass

Bij Glass krijgen dragers van de speciale bril informatie over hun omgeving, maar kunnen bijvoorbeeld ook navigatie-instructies of kalenderafspraken weergegeven worden. Tot nu toe hebben we nog geen echte demonstraties van Glass gezien. We zagen Google-oprichter Larry Page al regelmatig met een Glass-bril en ook andere Google-medewerkers hadden in het openbaar hun Google Glass op.

Tijdens de ontwikkelaarsconferentie Google I/O in 2012 hadden verwacht meer te gaan zien van Glass. Dat bleek min of meer ook het geval. Er werd een spectaculaire demonstratie gegeven van skydivers die live beelden lieten zien via hun Glass. De spectaculaire demonstratie moest waarschijnlijk afleiden van het feit dat er nog niet zoveel te demonstreren was: Glass was in dat geval een veredelde helmcamera met draadloze verbinding. Van de échte werking van Glass hadden we nog niets gezien, op dit aankondigingsfilmpje na. Dat filmpje moest demonstreren welk doel Google met Project Glass voor ogen had.

We weten inmiddels wel hoe de Glass-brillen er uit zien. Wanneer je de bril ophebt, zul je rechtsbovenin een schermpje zien, je HUD. Hierop zullen gegevens, teksten, foto’s en video’s worden weergegeven. Op die plek is ook een camera te vinden. Het moet ook voor mensen die een bril op sterkte gebruiken mogelijk gaan worden om Glass te gebruiken.

Google Glass 1024x623 Google Glass: meer details, oproep Explorers met behoorlijk prijskaartje

Video met werking Glass

Inmiddels blijkt Glass al behoorlijk ver te zijn gevorderd. Google demonstreert in het promofilmpje hieronder de gebruikersinterface van Glass en laat zien waar de slimme bril nu toe in staat is.

 

Mogelijkheden

Via de nieuwe website over Google Glass wordt er al meer duidelijk over de mogelijkheden van Glass. Ook in de video zien we verschillende interessante mogelijkheden. Google Glass blijkt te bedienen te zijn door middel van stemopdrachten, maar ook door middel van gebaren. In de video zien we demonstraties van het maken van foto’s en video’s met Glass, zien we Google+ Hangouts, zien we navigatie en zien we Google Now-kaarten voorbij komen met informatie over vluchten.

In de video wordt de bril geactiveerd wanneer de gebruiker ‘OK Glass’ zegt. Het nemen van een foto is dan simpel, je zegt: ‘OK Glass, take a picture’ en de foto wordt genomen. De navigatiesoftware zal gebaseerd zijn op Google Maps Navigatie, maar heeft een mooie interface die geschikt is om weergegeven te worden met een transparante achtergrond. Je zien dan de route als het ware geprojecteerd voor je. De interface is overal uiteraard erg eenvoudig: het is de bedoeling om zo min mogelijk ‘aanwezig’ te zijn, maar toch zoveel mogelijk mogelijkheden te bieden.

Google Glass Navigatie 1024x408 Google Glass: meer details, oproep Explorers met behoorlijk prijskaartje

Beschikbaarheid

Om mee te doen als ‘Glass Explorer’ dien je in de Verenigde Staten te wonen. Om dan een Explorer te worden kun je #ifihadglass tweeten of Google+-sen en een uitleg geven waarom jij het verdient. Andere eisen kun je hier vinden. Aanmeldingen moeten binnen zijn voor 27 februari, dus we kunnen er vanuit gaan dat deze uitgebreide veldtest al snel zal beginnen. Wie weet zien we Glass al wel voor het einde van het jaar breed beschikbaar komen voor consumenten. De prijzen ($1500 voor het Explorer-model) voor de consumentenuitvoering zullen zeer waarschijnlijk een heel stuk lager liggen.

Google Glass Foto 1024x692 Google Glass: meer details, oproep Explorers met behoorlijk prijskaartje

Bron: Google Glass

Via: Androidworld

Geschreven door: Ruud Caris op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: smartglasses